CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

 

The (71) between Indian and Chinese troops in the Sikkim section of the Line of Actual Control (LAC) between the two countries has led to a (72) of the Kailash Mansarovar yatra via the new Nathu La route. The incident first (73) when Chinese troops (74) into Indian territory and razed two Indian army bunkers near the Lalten post. Subsequently, a flag meeting was (75) on June 20 where the Chinese side informed that they wouldn’t allow Indian pilgrims to cross over for the yatra through Nathu La.Beijing now says its actions were in (76) to Indian troops crossing over into Chinese territory. It will be (77) that the Nathu La route for the Mansarovar yatra was inaugurated in 2015, making the annual pilgrimage shorter and more (78). Apparently in recognition of the new BJP-led government in New Delhi, the new yatra route was projected as Beijing being (79) to Hindu religious sentiments. Today, Beijing seems to be using the same principle to put (80) on New Delhi by blocking the pilgrimage via Nathu La.

 

71) a) toss up b) horse race c) stand off d) deadlock                        

72) a) recession b) remission c) doldrum d) suspension 

73) a) flared b) boosted c) blazed d) surged   

74) a) interceded b) fiddled c) bothered d)  intruded                

75) a) massed b) dissolved c) summoned d) convened       

76) a) retaliation b) castigation c) nemesis d) penalty 

77) a) remembered b) reminded c) recalled d) flashbacked 

78) a) genial b) easeful c) restful d) comfortable 

79) a) sensitive b) dormant c) reluctant d) ignoring

80) a) pressure  b) force c) impression d) compression  

 

ANSWERS

71. C

72. D

73. A

74. D

75. D

76. A

77. C

78. D

79. A

80. A

 

CLOZE TEST 2 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 2 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 2 FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    

The recently (71) Open Acreage Licensing Policy and the National Data Repository together are a significant and welcome step towards opening up the hydrocarbon exploration and production industry in India. By (72) greater (73)in the hands of explorers and operators, the Licensing Policy attempts to address a major (74) in the New Exploration Licensing Policy, which (75) energy explorers to (76) for blocks chosen by the government. Companies can now apply for particular areas they deem to be attractive to invest in, and the Centre will put those areas up for bids. This is more (77) for prospective operators because in the past, the blocks chosen by the government often were large (78) of land or sea in which only a small fraction had hydrocarbon reserves. By offering companies the freedom to choose exactly the areas they want to explore, and their size, the government has a better chance to (79) serious energy investors in an effort to help achieve a more cohesive framework of the country’s energy security. Tied to this is the National Data Repository, which is (80) as a centralised database of geological and hydrocarbon information that will be available to all.

 

71) a)  spilled b) unveiled c) concealed d) disported 

72) a) establishing  b) positioning c) putting d) placing

73) a) discretion b) gumption c) tendency d) coercion 

74) a)  result b) profit c) drawback d) disadvntage 

75) a)  forced b) commenced c) triggered d) initiated 

76) a)  struggle b) offer c) crack d) bid 

77) a)  good b) attractive c) upsetting d) relieved 

78) a) circumfuse b) swathes c) bares d) enfolds 

79) a) hunt b) woo c) seek d) provoke                                

80) a) envisaged b) projected c) manufactured d) concocted   

ANSWERS

71. (B)

72. (D)

73. (A)

74. (C)

75. (A)

76. (D)

77. (B)

78. (B)

79. (B)

80. (A)

Quiz 1 for Coding Decoding

Quiz for Coding Decoding

Quiz for Coding Decoding

Question 1- On a certain logic PARAGLIDE is written as TWVWKHMZI. How is GAZETTED written in that code?

  1. KWDAPXIZ
  2. CEVAXPIZ
  3. KWDAXPIZ
  4. CEVDXAIZ
  5. None of these

 

Question 2- In a certain code language PASSION is written as QBTTJPO. How is CREATURE written in that code?

  1. BQDZSQTD
  2. BQDZSTQD
  3. DSFBVUSF
  4. DSFBUVSF
  5. None of these

 

Question 3- In a certain code language NATURAL is written as LARUTAN. How is STATUS written in that code?

  1. ATSTUS
  2. SUTATS
  3. SUTSTA
  4. ATSSUT
  5. None of these

 

Question 4- In a certain code language JOSEPH is written code SOJHPE. How will EDWINA be written in that code?

  1. WDEANI
  2. EDWANI
  3. WDEINA
  4. ANIWDE
  5. None of these

 

Question 5- In a certain code language BANGKOK  is written as OBCLPLH. How will be CERTAIN  be written in that code?

  1. RECNIAT
  2. SFDOJBU
  3. RECOJBU
  4. SFDNIAT
  5. None of these

 

Question 6- In a certain code language GASP is written as HBTQP, JUNK is written as KVOLK. How is WORKING written in that code?

  1. XPSLJOHG
  2. XPSJLOGH
  3. XPSJLOHG
  4. XPSLJOGH
  5. None of these

 

Question 7- In a certain code language GASP is written as HBRO, JUNK is written as KVMJ. How is DATE written in that code?

  1. CZUF
  2. EBSD
  3. FCVG
  4. CZSD
  5. None of these

 

Question 8- In a certain code language PARAGLIDE is written as 160118010712090405, PASSION is written as 14012021180112. How is GAZETTED written in that code?

  1. 0701262005200504
  2. 0701260520200504
  3. 0701052605202004
  4. 0701262005050420
  5. None the these

 

Question 9- In a certain code language LOGIC is written as 1116060202. How is CREATURE written in that code?

  1. 0219040219211706
  2. 0219040212917106
  3. 0219020419217106
  4. 0202190419217106
  5. None of these

 

Question 10- In a certain code language JACK is written as 25 and MENS is written as 51. How is MORE written in that code?

  1. 49
  2. 50
  3. 51
  4. 52
  5. None of these

 

Question 11- In a certain code language BORED is written as @#$?% and DIAR is written as %&+$. How is BRIDE written in that code?

  1. #$&%?
  2. @$&%?
  3. @#$?&
  4. #$%?&
  5. None of these

 

Question 12- In a certain code language 9 is written as A, 5 is E, 7 is N, 2 is R, 4 is T and 6 is U. How will NATURE be written in that code?

  1. 794625
  2. 796425
  3. 462795
  4. 245679

 

Question 13- In a certain code language ‘Man Like Swim’ is written as ‘ka je tu’, ‘Man No Goal’ is written as ‘po tu yo’ and ‘I Never Swim’ is written as ‘je na ti’. What is the code for ‘Like’?

 

  • ka
  • ti
  • tu
  • na

 

  1. None of these

 

Question 14- In a certain code language ‘Each Morning Is A New Beginning In Your Life’ is written as ‘Is In Your Life Each Beginning A New Morning’. How will ‘You Should Always Try To Make Your Parents Happy’ be written in that code?

  1. Should Parents Your Happy You Make Try Always To
  2. Always Parents Your Happy Should You Try Make To
  3. You Your Parents Always Try to Should Happy Make
  4. Always Your Parents Happy You Make Try To Should
  5. None of these

 

Question 15- In a certain code language LEVEL is written as 12 and MOTOR is written as 41. How will MAGIC be written in that language?

  1. 05
  2. 09
  3. 19
  4. 33
  5. None of these

 

Directions (Question 16-20)- Study the following information to answer the given questions.

In a certain code language ‘You Know No One’ is written as ‘ti ya bo pi’, ‘They Link You More’ is written as ‘ja pi ta ko’, ‘She Know This Too’ is written as ‘ke pu ti nu’ and ‘One She Should More’ is written as ‘pu ta ya me’

Question 16- How is ‘No’ written in that code?

   (A) ti

   (B) ya

   (C) bo

   (D) pi

   (E) Can’t be determined

Question 17- Which of the following statements is/are redundant to answer the above question?

  (A) None

  (B) (i) and (ii)

  (C) (ii) and (iv)

  (D) (I) and (iv)

  (E) None of these

 

Question 18- What is the code for ‘Know’?

  (A) ti

  (B) pi

  (C) ya

  (D) bo

  (E) None of these

 

Question 19- How is ‘This’ written in that code?

  (A) ke

  (B) pu

  (C) ti

  (D) nu

  (E) Can’t be determined

 

Question 20- What can be the code for ‘You’?

 (A) ja

 (B) pi

 (C) ta

 (D) ko

 (E) Can’t be determined

ANSWERS

1- (C) Coding pattern for the word is four steps forward and then four steps backward simultaneously.

 

2- (D) Coding pattern for the word is one step forward.

 

3- (B) Word is written in reverse order.

 

4- (A) The word is split in half and then written in reverse order.

 

5- (B) The word is split into set of 3 and 4 alphabets. Then written in reverse order with one step forward.

 

6- (A) The words are coded with one step forward and last letter of the word is added at the end of each respective code.

 

7- (B) First two letters are written one step forward and next two are written one step backward.

 

8- (B) Code is constructed by writing the alphabetical order of each letter in serial.

 

9- (A) Code is constructed by writing the alphabetical order of each letter one step backward in serial.

 

10- (C) Code is constructed by adding all the alphabetical order of the respective word.

 

11- (B) Each letter of the word is assigned a specific symbol. Letter R is common in both given words and it’s symbol is $. Follow the serial of letter in each word and at same place in coding will be its symbol.

 

12- (A) For each letter a digit is assigned, write them in serial as letters in the word.

 

13- (A) In the first two statements ‘Man’ is common and code ‘tu’ is common. So ‘tu’ is the code for ‘Man’. In statements one and three word ‘Swim’ is common and code ‘je’ is common, so ‘je’ is the code for ‘Swim’. In sentence one only word left is ‘Like’ and only code left is ‘ka”. So ‘ka’ is the code for ‘Like’.

 

14- (D) If each word of letter is to be taken in serial then new sentence is rewritten as serial of 3,7,8,9,1,6,4,5,2.

 

15- (C) Alphabetical order of middle letter is subtracted from addition of alphabetical order of first two and last two letters.

 

16- (C) In first and second statements word ‘You’ is common and code ‘pi’ is common, so ‘pi’ is the code for ‘You’. In first and third statement word ‘Know’ is common and code ‘ti’  is common so ‘ti’ is the code for word ‘Know’. In first and fourth statement word ‘One’ is common and code ‘ya’ is common, so ‘ya’ is the code for word ‘One’. Now in first statement only word left is ‘No’ and only code left is ‘bo’, so ‘bo’  is the code for word ‘No’.

 

17- (A) We had used each statement to find the code for ‘No’ so no statement can be redundant.

 

18- (A) We had already found the code for word ‘Know’ in question 16, which is ‘ti’.

 

19- (E) In statement three word ‘This’ and ‘Too’ are not common with any other statement, so we can not find which code exactly represents the word ‘This’.

 

20- (B) We had already found the code for word ‘You’ in the question 16 which is ‘pi’.

BY

PARIKALP SINGH

 

 

QUIZ 1 FOR ADJECTIVES

QUIZ 1 FOR ADJECTIVES

QUIZ 1 FOR ADJECTIVES

 

1) (a) You are not at all junior/(b) than her in terms of/(c) getting promotion./(d)NO ERROR

 

2) (a) She is the /(b) most bravest girl i /(c) have ever seen./(d)NO ERROR

 

3) (a) Of all the girls in /(b) the village she is /(c) the better./(d)NO ERROR

 

4) (a)Reema and Sheena are best /(b) friends. The later is/(c) very hardworking./(d)NO ERROR

 

5)(a)The two last rows /(b) of the hall were /(c) vacant for the persons with disabilities./(d)NO ERROR

 

6)(a)On her next birthday /(b) i am going to send her /(c) much chocolates of dairy milk.  /(d)NO ERROR

 

7)(a)The chances of his passing the exam /(b) are more better than Riya /(c) as he is very laborious ./(d)NO ERROR

 

8)(a)The brain drain problem explains that /(b) much students are migrating to developed countries for/(c) better job opportunities./(d)NO ERROR

 

9)(a) You are senior than most of /(b) the professors of this college /(c) and still you are behaving like a child./(d)NO ERROR

 

10) (a) I always prefer reading than /(b) playing games as i /(c) am a bookworm./(d)NO ERROR

 

ANSWERS

(1) (b)Junior will take ‘to’ with it instead of than.

 

(2)(b) ‘Most’ is superfluous here as two superlative degrees can’t be used together.(c) As the comparison is from all girls so superlative degree ‘best’ should be used in place of better.

 

(3)(c) As the comparison is from all girls so superlative degree ‘best’ should be used in place of better.

 

(4) (b) Later – following

Latter – second one

 

(5) (a) Use ordinal adjective before the cardinal adjective. The last two rows.

 

(6) (c) Countable nouns (chocolates) take many while uncountable nouns take much.

 

(7) (b) Two comparative degrees can’t be used.

 

(8) (b)  Countable nouns (students) take many while uncountable nouns take much.

 

(9) (a) The words that end with -ior take ‘to’ with them instead of than.

 

(10) (a) The verb ‘prefer’ and the adjective ‘Preferable’ always take the preposition to.

 

 

 

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

 

Solemn – having or showing a formal and serious or reserved manner, done or made sincerely

Solemn – Adjective

Synonyms – serious, dignified, sober, uncomic

Antonyms – flippant, humorous, jocular

And the couple made a solemn promise of staying together forever. 

 

Leverage –  to use (something valuable) to achieve the desired result

Leverage – verb

Synonyms – authority, influence, weight

Antonyms – powerlessness, weakness

She used the leverage of her friend to get the desired position in the company. 

 

Unprecedented – not done or experienced before

Unprecedented – adjective

Synonyms – fresh, novel, new

Antonyms – familiar, hackneyed, old

The thought of unprecedented victory mesmerized him a lot. 

 

Reluctant – feeling or showing doubt about doing something

Reluctant – adjective

Synonyms – disinclined, dubious, hesitant

Antonyms – disposed of, inclined

She has shown bit reluctance towards this new project. 

 

Aggravated – annoyed or bothered

Aggravated – Adjective

Synonyms –  annoyed, bothered, exasperated, irritated

Antonyms – delighted, satisfied

I sometimes get very aggravated when she does that.

 

Elicited –   to get (a response, information, etc.) from someone

Elicit – verb

He was able to elicit the support of his family.

Usher – show or guide (someone) somewhere

Usher – verb/noun

Synonyms: escort, accompany,  assist,  show

She ushered him to the temple. 

Virulent – full of hate or anger, extremely dangerous and deadly and usually spreading very quickly

Virulent – adjective

Synonyms – bad, bitchy, catty, cruel, malevolent

Antonyms – benevolent, benign, loving

Virulent racism

Proximity  – nearness in space, time, or relationship

Proximity – noun

Synonyms: closeness, nearness, presence, juxtaposition, propinquity

I like the proximity of my office to my house.