ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL-

1. Words written on tomb –

  1. Pedant
  2. Epitaph
  3. Waybill
  4. Succulent      

 

2. Cure for all –

  1. Panacea
  2. Anecdote
  3. Usurer
  4. Parvenu                         

 

3. Partners in crime –

  1. Conspirator
  2. Traitor                          
  3. Accomplice
  4. Henchman

 

4. Related to cows –

  1. Bovine
  2. Brine                          
  3. Shrine
  4. Twine

 

5. Platform for a speaker –

  1. Tribune
  2. Podium
  3. Rostrum
  4. Pulpit                             

 

6. Killing of a whole group/ race of people –

  1. Genocide
  2. Homicide                                          
  3. Patricide
  4. Phenoxide  

 

7. Live in relationship –

  1. Impunity
  2. Pensive
  3. Leer
  4. Concubinage                      

 

8. The worshiping of images –

  1. Idolatry
  2. Hutch
  3. Recant
  4. Inheritance                      

 

9. The one who admires oneself –

  1. Nepotism
  2. Narcissism
  3. Fenguism                                        
  4. Revenguism

 

10. Study of birds –

  1. Anthropology
  2. Zoology
  3. Sociology
  4. Ornithology                               

 

ANSWERS

  1. (2)
    1. Pedant – a person who is excessively concerned with minor details and rules or with displaying academic learning.
    2. Epitaph – a phrase or form of words written in memory of a person who has died
    3. Waybill -a list of passengers or goods being carried on a vehicle.
    4. Succulent – (of food) tender, juicy, and tasty.     

     

  2. (1)
    1. Panacea – cure for all disease 
    2. Anecdote – a short amusing or interesting story about a real incident or person.
    3. Usurer – a person who lends money at unreasonably high rates of interest.
    4. Parvenu  – a person of humble origin who has gained wealth, influence, or celebrity.                       

     

  3. (3) 
    1. Conspirator -a person who takes part in a conspiracy.
    2. Traitor – a person who betrays someone or something, such as a friend.                          
    3. Accomplice – a person who helps another commit a crime.
    4. Henchman – a faithful follower or political supporter

     

  4. (1) 
    1. Bovine – relating to or affecting cattle.
    2. Brine – water strongly impregnated with salt.                          
    3. Shrine – a place regarded as holy because of its associations with a divinity or a sacred person or relic
    4. Twine – strong thread or string consisting of two or more strands of hemp or cotton twisted together.

     

  5. (2)   
    1. Tribune – an official in ancient Rome chosen by the plebeians to protect their interests.
    2. Podium – a small platform on which a person may stand to be seen by an audience, as when making a speech or conducting an orchestra.
    3. Rostrum – a raised platform on which a person stands to make a public speech, receive an award or medal, play music, or conduct an orchestra.
    4. Pulpit – a raised enclosed platform in a church or chapel from which the preacher delivers a sermon.                            

     

          

  6. (1)         
    1. Genocide – the deliberate killing of a large group of people
    2. Homicide – the killing of one person by another.                                         
    3. Patricide – the killing of one’s father.
    4. Phenoxide  – chemical 

     

  7. (4)                 
    1. Impunity – exemption from punishment or freedom from the injurious consequences of an action.
    2. Pensive – engaged in, involving, or reflecting deep or serious thought.
    3. Leer – look or gaze in a lascivious or unpleasant way.
    4. Concubinage – the practice of keeping a concubine, or the state of being a concubine.                     

     

  8. (1)                         
  9. (2)             
    1. Nepotism – the practice among those with power or influence of favouring relatives or friends, especially by giving them jobs.
    2. Narcissism – excessive interest in or admiration of oneself and one’s physical appearance.
    3. Fenguism                                        
    4. Revenguism

     

  10. (4)                           Anthropology – study of evolution of humans 
  11. Zoology  – the scientific study of the behaviour, structure, physiology, classification, and distribution of animals.
  12. Sociology – the study of the development, structure, and functioning of human society.
  13. Ornithology  – study of birds        

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

 

The (71) between Indian and Chinese troops in the Sikkim section of the Line of Actual Control (LAC) between the two countries has led to a (72) of the Kailash Mansarovar yatra via the new Nathu La route. The incident first (73) when Chinese troops (74) into Indian territory and razed two Indian army bunkers near the Lalten post. Subsequently, a flag meeting was (75) on June 20 where the Chinese side informed that they wouldn’t allow Indian pilgrims to cross over for the yatra through Nathu La.Beijing now says its actions were in (76) to Indian troops crossing over into Chinese territory. It will be (77) that the Nathu La route for the Mansarovar yatra was inaugurated in 2015, making the annual pilgrimage shorter and more (78). Apparently in recognition of the new BJP-led government in New Delhi, the new yatra route was projected as Beijing being (79) to Hindu religious sentiments. Today, Beijing seems to be using the same principle to put (80) on New Delhi by blocking the pilgrimage via Nathu La.

 

71) a) toss up b) horse race c) stand off d) deadlock                        

72) a) recession b) remission c) doldrum d) suspension 

73) a) flared b) boosted c) blazed d) surged   

74) a) interceded b) fiddled c) bothered d)  intruded                

75) a) massed b) dissolved c) summoned d) convened       

76) a) retaliation b) castigation c) nemesis d) penalty 

77) a) remembered b) reminded c) recalled d) flashbacked 

78) a) genial b) easeful c) restful d) comfortable 

79) a) sensitive b) dormant c) reluctant d) ignoring

80) a) pressure  b) force c) impression d) compression  

 

ANSWERS

71. C

72. D

73. A

74. D

75. D

76. A

77. C

78. D

79. A

80. A

 

ERROR DETECTION FOR SSC CGL

ERROR DETECTION FOR SSC CGL

ERROR DETECTION FOR SSC CGL

1. The Indian government has been wise to avoid escalation in/(a) the face of China’s aggressive barrage,/(b) but that should not stop it from communicating its position in more discreet way. /(C) no error/(d)

2. Any genuine enforcement of a minimum age at work will elude/(a) governments so long as a universal minimum/(b) wage of subsistence for the adult workforce is not implemented scrupulous./(c) NO ERROR /(d) 

3.The fiscal space now available has been strengthen /(a) by steady economic growth, and/(b) more should be done to eliminate subsidies for the richest quintile./(c) NO ERROR/(d) 

4.Sustaining and improving the quality of life will depend on policies/(a) crafted to handle major emerging challenge /(b) such as urbanization, the housing deficit, access to power, water, education and health care./(c) NO ERROR/(d)  

5. Universities are arenas for intellectual evolution,/(a) they are meant to be spaces where discussion/(b) and debate push boundaries, where students can learn the art of provocation./(c) NO ERROR/(d)

6.That so much time should have been lost in both instance/(a) to put the painful past behind them only speaks to the/(b) powerful presence of nationalist sensibilities that invariably distort the moral force of reconciliation./(c) NO ERROR/(d)

7.The favourable public opinion in both countries/(a) towards one another will possibly prove critical in/(b) consolidating upon the current strengths in the economic partnership./(c) NO ERROR/(d)

8.Given the number of ongoing inter-State disputes/(a) and those like to arise in future, it may be difficult for/(b) a single institution with a former Supreme Court judge as its chairperson to give its ruling within three years./(c) NO ERROR/(d)

9. A positive feature of the proposed/(a) changes are that there will be an expert/(b) agency to collect data on rainfall, irrigation and surface water flows./(c) NO ERROR/(d)

10. The Act contains the controversial provision/(a) that condone the employment of children below 14 years/(b) under the rubric of family enterprises and the declassification of several industries as hazardous occupations./(c) NO ERROR/(d)

ANSWERS

  1. C , ‘more’ takes plural noun with it so ‘ways’ will replace ‘way’.
  2. C, Here scrupulous is adjective but to describe a verb adverbs are used so ‘scrupulously’ will replace ‘scrupulous’.
  3. A , With has we use the third form of the verb so strengthened will replace strengthen.
  4. B, challenges will replace challenge.
  5. D, NO ERROR
  6. A, ‘Both’ takes plural verb after it so instances will replace instance.
  7. B, for two nouns/things we use each other and for more than two we use one another.
  8. B, likely will replace like.
  9. B, the main subject of the sentence is a positive feature so the verb ‘is’ will replace ‘are’.
  10. B,  controversial provision is the subject here which is singular so condones will replace condone.

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case- 

 

Ravi Shastri’s Appointment as the Indian cricket team’s head coach was a (71) conclusion ever since the strained equation between skipper Virat Kohli and the then coach, Anil Kumble, forced the (72) to resign. Kohli has always had a (73) working relationship with Shastri, who was the team director from 2014 to mid-2016, a phase during which India (74) as the number one Test team (75) qualifying for the 2015 World Cup semi-final in Australia. Yet, the manner in which the latest transition was effected has left much (76). It raises the question whether a captain should have such (77) influence in picking the team’s coach. There is no (78) that it was Kohli’s view that (79) on who should be out of the reckoning and who in. This does not reflect well on the three parties involved in (80) the coach — the Board of Control for Cricket in India, the Committee of Administrators and the Cricket Advisory Committee featuring eminent former players such as Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, and V.V.S. Laxman. With Shastri billed as the favorite, a seemingly token selection procedure was undertaken, with Virender Sehwag being one of the candidates to have been interviewed on Monday.

 

71) a)  foregone b) latest c) renewed d)  normal                             

72) a) latter b) later c) recent d) of lately                                  

73) a)  unworried b) secure c) pleasant d) comfortable               

74) a)  unfolded b) emerged c) flourished d) apparent                     

75) a) beyond b) except c) besides d) bars                                  

76) a) hatred b) anger c) grudge d) bitterness                                  

77) a) reduced b) overwhelming c) forceful d) unbearable                  

78) a) doubting b) issue c) point d) topic                                               

79) a) prevailed b) raised c) fastened d) conquered                       

80) a) picking b) harvesting c) collecting d) including                      

 

ANSWERS

71. A

72. A

73. D

74. B

75. C

76. D

77. B

78. A

79. A

80. A

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

 

 

  • Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    (COMMON)

The dramatic but (71) calving of a trillion-ton iceberg from the Larsen C Ice Shelf in Antarctica (72) the question, did a warming atmosphere have a significant (73) on the process? Scientists from Project MIDAS, a U.K.-based Antarctic research project that has been looking at the ice shelf for many years, have said the (74) of icebergs is natural, and no (75) to human-induced climate change was available in this case. Yet, the impact of such a loss on the stability of the ice shelf itself may not be (76). Should it disintegrate, glaciers normally feeding into the floating shelf may have nothing to (77) them, and could then contribute to sea level rise, possibly at a slow rate. Such fears are based on the (78) data on the thinning of the Larsen Ice Shelf. Researchers said in 2003 that Antarctic Peninsula ice shelves (79) each year since 1980 by about 300 sq.km. This erosion has been (80) by two previous collapses of smaller ice shelves, Larsen A in 1995 and Larsen B in 2002, the latter providing strong evidence of subsequently accelerated glacier flow into the sea.

 

71) a)  sure b) inevitable c) perfect d) compulsory

72) a)  lifts b) escalates c) pushes d) raises 

73) a)  influence b) footprint c) impact d) standard  

74) a)  formation b) design c) collision d) collaboration 

75) a)  reluctance b) perfection c) link d) connection 

76) a) benign b) liberal c) Clement d) harmless 

77) a)  compelled b) limitations  c) refrain d) restrain                

78) a)  confident b) unambiguous c) restricted d) hazy 

79) a) retreated b) retired c) escaped d) fell  

80) a)  interspersed b) mingled c) divided d) fluctuated  

 

ANSWERS

71. B

72. D

73. C

74. A

75. C

76. A

77. D

78. B

79. A

80. A

 

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case –    

 

Ever since the Mahagathbandhan (grand alliance) of the Janata Dal (United), the Rashtriya Janata Dal and the Congress (71) an (72) Bharatiya Janata Party in the Bihar elections of 2015, the belief has been that the opposition’s efforts to regroup at the national level will (73) around these parties. So, when Bihar Chief Minister Nitish Kumar broke ranks and committed the JD(U)’s support to the BJP’s presidential nominee, Ram Nath Kovind, it came as a (74) for the entire opposition. Mr. Kovind was the Governor of Bihar till June, and Mr. Kumar called the support a one-off move on account of  (75) for him. Nonetheless, he went on to (76) the Congress for being unable to come up with a (77) alternative to that of the BJP’s agenda, saying a “reactive narrative” would not enable opposition unity. Mr. Kumar’s concerns are not without (78). The Congress put forth the candidature of Meira Kumar clearly as a reactive measure to counter the BJP’s nomination of a Dalit candidate. Till then, the opposition parties had been unable to agree on a candidate due to either a lack of (79) or an (80) to set a proactive agenda against the BJP, which seemed to be shaping the contours of the political discourse with ease.

71) a)  whipped b) fiasco c) debacles d)  defeated     

72) a)  relieved b) ascendant c) deployed d) dominant     

73) a)  fuse b) coalesce c) connect d) gather                 

74) a)  setback b) reversed  c) downfall d) collapsed           

75) a)  concern b) charity  c) amity d) goodwill    

76) a) admonish b) criticize c) castigate d) scold        

77) a)  coherent b) reasonable c) tenable d) unconvincing   

78) a)  merit b) grace c) disvalue d) virtue e)  edge       

79) a)  alliance b) solidarity c) consensus d) adhesion     

80) a)  inability b) capacity c) disability d) power  

 

ANSWERS

71. D

72. B

73. B

74. A

75. D

76. C

77. A

78. A

79. C

80. A

CLOZE TEST 5 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 5 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 5 FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

 

Fresh (71) of loss of forest cover in the Indian Sundarbans, which represent a third of the largest (72) mangrove ecosystem in the world, is a reminder that an (73) effort is necessary to preserve them. Long-term damage to the highly productive mangroves on the Indian side occurred during the colonial era, when forests were cut to (74) cultivation. As a recent Jadavpur University study has pointed out, climate change appears to be an (75) threat to the entire 10,000 sq km area that also (76) Bangladesh towards the east, and sustains millions of people with food, water and forest products. There is also a (77) population of tigers that live here, adapted to move easily across the land-sea interface. The Sundarbans present a (78) example of what loss of ecology can do to a landscape and its people, as islands (79) and sediment that normally adds to landmass is (80) upstream in rivers by dams and barrages; such a loss is not compensated by the limited benefits available elsewhere in the islands from additions.

71) a) evidence b) document c) trace d) proof                                 

72) a) immediate b) contiguous c) embracing d) single                 

73) a) discriminated b) contracted c) dwindled d) accelerated                                 

74) a) expedite b) impede c) perplex d)  facilitate                        

75) a) emerging b) coming c) spring d) intruding                       

76) a) straddles b) expands c) stands d) flows                          

77) a) special b) unique c) outstanding d) exceptional                 

78) a) stark b) bleak c) hostile d) cold                                                 

79) a)  diminished b) expands c) shrink d) contract                    

80) a)  snared b) charged c) trapped d) webbed                       

 

ANSWERS 

71. a

72. b

73. d

74. d

75. d

76. a

77. b

78. a

79. c

80. c

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

  1. Study of sounds –
  1. Linguistics
  2. Aeronautics
  3. Statastics
  4. Acoustics                                     

 

  1. Fear of males –
  1. Androphobia
  2. Orthophobia
  3. Claustrophobia
  4. Haemophilia                                      

 

  1. Craze or love for flowers –
  1. Lactomania
  2. Anthomania

     (c) Cliptomania                                 

     (d) Reversomania

 

  1. Pair of pigeon –
  1. Bevy
  2. Gentry
  3. Brace
  4. Herd                        

 

  1. Dead body of an animal –
  1. Carcase
  2. Corpse
  3. Cache
  4. Callous                                 

 

  1. Fear of doctors –
  1. Catropea
  2. Cellophobia
  3. Canophilist
  4. Caucus                                

 

  1. House of an arab –
  1. Drey
  2. Drover
  3. Dowar
  4. Dismay                          

 

  1. Boredom in life –
  1. Gust
  2. Harlot
  3. Impious
  4. Ennui                                  

 

  1. A funeral bell –
  1. Libel
  2. Knell
  3. Matin
  4. Nectar                              

 

  1. Lover of learning –
  1. Bibliophile
  2. Philanthropist
  3. Philomath
  4. Recluse                                           

 

ANSWERS

  1. d
    1. Linguistics – the scientific study of language and its structure
    2. Aeronautics – the science or practice of building or flying aircraft.
    3. Statastics – the practice or science of collecting and analysing numerical data in large quantities
    4. Acoustics – the properties or qualities of a room or building that determine how sound is transmitted in it

     

  2. a
  3. Androphobia – An abnormal and persistent fear of men
  4. Orthophobia – orthophobia is the fear of propriety or correct behavior
  5. Claustrophobia – fear of closed places
  6. Haemophilia – a medical condition in which the ability of the blood to clot is severely reduced
  7. b
    1. Lactomania  – related to milk
    2. Anthomania –  An extravagant passion for flowers

    (c) Cliptomania – a recurrent urge to steal, typically without regard for need or profit.

    (d) Reversomania

  8. c
    1. Bevy – a large group of people or things of a particular kind.
    2. Gentry – group of gentleman and gentlewoman
    3. Brace –a device fitted to something
      Herd – a large group of animals, especially hoofed mammals, that live together or are kept together as livestock.                       

     

  9. a
  10. Carcase – the dead body of an animal.
  11. Corpse – a dead body, especially of a human being rather than an animal.
  12. Cache – a collection of items of the same type stored in a hidden or inaccessible place.
  13. Callous – showing or having an insensitive and cruel disregard for others.
  14. a
  15. Catropea –
  16. Cellophobia
  17. Canophilist
  18. Caucus
  19. c
  20. d
    1. Drey  – the nest of a squirrel, typically in the form of a mass of twigs in a tree.
    2. Drover –  an experienced stockman, who moves livestock, usually sheep, cattle
    3. Dowar –  Tale of the Christ
    4. Dismay – concern and distress caused by something unexpected

     

  21. b
    1. Gust – a sudden strong rush of wind.
    2. Harlot – a prostitute or promiscuous woman.
    3. Impious –  lacking reverence for God
    4. Ennui – a feeling of listlessness and dissatisfaction arising from a lack of occupation or excitement.

     

  22. c
    1. Libel  –  a published false statement that is damaging to a person’s reputation
    2. Knell – the sound of a bell, especially when rung solemnly for a death or funeral.
    3. Matin – Christian service of morning prayer, especially in the Anglican Church.
    4. Nectar – a sugary fluid secreted within flowers to encourage pollination by insects and other animals, collected by bees to make into honey.

     

  23. Bibliophile – one who loves reading
  24. Philanthropist – one who works mankind
  25. Philomath – a lover of learning and studying
  26. Recluse –a person who lives a solitary life and tends to avoid other people.

 

CLOZE TEST 4 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 4 FOR SSC CGL 

CLOZE TEST 4 FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case- 

(71) had taken my usual spot on the front row of the classroom. I was (72) but on the last row was a vacant spot. I (73) took it and found (74) seated next to him. His friends knew that he was (75) for greater things . he came first in the exams and (76) the gold medal. On january 26, 1950 , when India became a republic , the two of us walked for hours around the victoria terminus railway station (77) at the brightly lit building . We wondered if the light of freedom and democracy could (78) the darkness of (79) and ignorance that (80 ) our country.

71) a) anybody b) anyone c) somebody d)  you   

72) a) happy b) tensed c) busy d)  miffed             

73) a) astutely b) cleverly c) quickly d) fastly        

74) a) them b) myself c) himself d)  themselves        

75) a) destined b) made c) born d) introduced            

76) a) grabbed b) bought c) slammed d)  bagged      

77) a) watching b) seeing c) laughing d) gazing          

78) a) dispel b) dull c) decrease d) decay                    

79) a) happiness b) prosperity c) poverty d) liberty       

80) a) covered b) limited c) engulfed d) made                

 

ANSWERS 

71. (C)

72. (D)

73. (C)

74. (B)

75. (A)

76. (D)

77. (D)

78. (A)

79. (C)

80. (C)

CLOZE TEST 3 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 3 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 3 FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    (COMMON)

 

Catalysed by an (71),  (72) by the government in May, banks and their regulator RBI have kick-started measures to (73) bad loans. This is a positive development as systemic aspects of the banking system had acted as a (74) on the resolution process. It needed an external (75) to break the (76). But the prod is (77) by itself. For it to work, the resolution process will have to be backed by infusion of capital from the government.An unrelated development gives a sense of the multidimensional nature of the bad loan problem. A few years after beginning operations for a 4000 megawatt power plant in Gujarat, Tata Power is now (78) to sell majority stake in it for a token rupee as running it in (79) circumstances appears unviable. It is (80) of the problems various struggling projects face today: the world has changed and they are no longer workable without large impairments. Eventually, cost of these impairments will have to be borne by banks during the resolution process. Therefore, resolution without the support of adequate capital is meaningless.

  71) a) canon b) ordinance c) fiat d) decree 

   72) a) imparted b) advised c) revealed d) promulgated

   73) a) aversion b) resolve c) fortitude d) pluck 

   74) a) drag b) snooze c) yawn d) rush

   75) a) nudge b) punch c) drive d) prod 

   76) a) crawl b) lock c) tangle d) logjam 

   77) a) spare b) bare c) inadequate d) mere

   78) a) obliging b) willing c) desiring d) responding 

   79) a) prevailing b) normal c) fragmenting d) commencing

   80) a) symptomatic b) identical c) pronounced d) specific 

 

ANSWERS

71. (B)

72. (D)

73. (B)

74. (A)

75. (D)

76. (D)

77. (C)

78. (B)

79. (A)

80. (A)