CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

 

The (71) between Indian and Chinese troops in the Sikkim section of the Line of Actual Control (LAC) between the two countries has led to a (72) of the Kailash Mansarovar yatra via the new Nathu La route. The incident first (73) when Chinese troops (74) into Indian territory and razed two Indian army bunkers near the Lalten post. Subsequently, a flag meeting was (75) on June 20 where the Chinese side informed that they wouldn’t allow Indian pilgrims to cross over for the yatra through Nathu La.Beijing now says its actions were in (76) to Indian troops crossing over into Chinese territory. It will be (77) that the Nathu La route for the Mansarovar yatra was inaugurated in 2015, making the annual pilgrimage shorter and more (78). Apparently in recognition of the new BJP-led government in New Delhi, the new yatra route was projected as Beijing being (79) to Hindu religious sentiments. Today, Beijing seems to be using the same principle to put (80) on New Delhi by blocking the pilgrimage via Nathu La.

 

71) a) toss up b) horse race c) stand off d) deadlock                        

72) a) recession b) remission c) doldrum d) suspension 

73) a) flared b) boosted c) blazed d) surged   

74) a) interceded b) fiddled c) bothered d)  intruded                

75) a) massed b) dissolved c) summoned d) convened       

76) a) retaliation b) castigation c) nemesis d) penalty 

77) a) remembered b) reminded c) recalled d) flashbacked 

78) a) genial b) easeful c) restful d) comfortable 

79) a) sensitive b) dormant c) reluctant d) ignoring

80) a) pressure  b) force c) impression d) compression  

 

ANSWERS

71. C

72. D

73. A

74. D

75. D

76. A

77. C

78. D

79. A

80. A

 

ERROR DETECTION FOR SSC CGL

ERROR DETECTION FOR SSC CGL

ERROR DETECTION FOR SSC CGL

1. The Indian government has been wise to avoid escalation in/(a) the face of China’s aggressive barrage,/(b) but that should not stop it from communicating its position in more discreet way. /(C) no error/(d)

2. Any genuine enforcement of a minimum age at work will elude/(a) governments so long as a universal minimum/(b) wage of subsistence for the adult workforce is not implemented scrupulous./(c) NO ERROR /(d) 

3.The fiscal space now available has been strengthen /(a) by steady economic growth, and/(b) more should be done to eliminate subsidies for the richest quintile./(c) NO ERROR/(d) 

4.Sustaining and improving the quality of life will depend on policies/(a) crafted to handle major emerging challenge /(b) such as urbanization, the housing deficit, access to power, water, education and health care./(c) NO ERROR/(d)  

5. Universities are arenas for intellectual evolution,/(a) they are meant to be spaces where discussion/(b) and debate push boundaries, where students can learn the art of provocation./(c) NO ERROR/(d)

6.That so much time should have been lost in both instance/(a) to put the painful past behind them only speaks to the/(b) powerful presence of nationalist sensibilities that invariably distort the moral force of reconciliation./(c) NO ERROR/(d)

7.The favourable public opinion in both countries/(a) towards one another will possibly prove critical in/(b) consolidating upon the current strengths in the economic partnership./(c) NO ERROR/(d)

8.Given the number of ongoing inter-State disputes/(a) and those like to arise in future, it may be difficult for/(b) a single institution with a former Supreme Court judge as its chairperson to give its ruling within three years./(c) NO ERROR/(d)

9. A positive feature of the proposed/(a) changes are that there will be an expert/(b) agency to collect data on rainfall, irrigation and surface water flows./(c) NO ERROR/(d)

10. The Act contains the controversial provision/(a) that condone the employment of children below 14 years/(b) under the rubric of family enterprises and the declassification of several industries as hazardous occupations./(c) NO ERROR/(d)

ANSWERS

  1. C , ‘more’ takes plural noun with it so ‘ways’ will replace ‘way’.
  2. C, Here scrupulous is adjective but to describe a verb adverbs are used so ‘scrupulously’ will replace ‘scrupulous’.
  3. A , With has we use the third form of the verb so strengthened will replace strengthen.
  4. B, challenges will replace challenge.
  5. D, NO ERROR
  6. A, ‘Both’ takes plural verb after it so instances will replace instance.
  7. B, for two nouns/things we use each other and for more than two we use one another.
  8. B, likely will replace like.
  9. B, the main subject of the sentence is a positive feature so the verb ‘is’ will replace ‘are’.
  10. B,  controversial provision is the subject here which is singular so condones will replace condone.

ITS ALL ABOUT PHOBIAS

IT’S ALL ABOUT PHOBIAS

ITS ALL ABOUT PHOBIAS

Phobia –  an exaggerated usually inexplicable and illogical fear of a particular object, class of objects, or situation

Different types of Phobias 

Ablutophobia – Fear of bathing or washing

Acousticophobia – fear of noise or sometimes fear of a particular noise like crying

Acrophobia – fear of heights

Acarophobia –  a delusion that the skin is infested with small crawling organisms

Aerophobia – fear or strong dislike of flying

Agoraphobia –  fear of open spaces

Agyiophobia – fear of being in a busy street

Algophobia – fear of pain

Anglophobia – fear of English or England

Anthrophobia – fear of humans

Anuptaphobia – fear of being single

Aquaphobia – fear of water

Astrapophobia – fear of lightening

Atychiphobia – fear of failure

Automysophobia – fear of being dirty

Bathmophobia – fear of slopes and stairs

Bibliophobia – fear of books

 

Cancerophobia – fear of cancer

Cenophobia – fear of void or open places

Chrematophobia – fear or dislike for money

Claustrophobia – fear of closed places

Cynophobia – fear of dogs

 

Eleutherophobia – fear of freedom

Entomophobia – fear or dislike for insects

Eosophobia – fear of dawn

 

Gamophobia – fear of marriage

Gerascophobia – fear of aging or growing old

Glossophobia – fear of speaking in public

Gynophobia – fear of females

Heliophobia – fear of sunlight

Hemophobia – fear of blood

Hydrophobia – fear of water

Kleptophobia – fear of being stolen or stealing

katsaridaphobia – fear of cockroaches

 

Necrophobia – fear of death/dead

Nosophobia – fear of disease

Nyctophobia – fear of darkness or night

 

Potophobia/Methyphobia – Fear of alcohol

Pyrophobia – fear of fire

 

Tachophobia – Fear of speed

Tocophobia – fear of pregnancy or child birth

 

Xenophobia – fear of foreigners or strangers

THE HINDU VOCAB FOR SSC AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC AND BANK EXAMS

Threshold – the point or level at which something begins or changes ( दहलीज़ )

Synonyms – edge, point, commencement, birth

We are (standing) at the threshold of a great adventure.

 

Scrutinya searching study, inquiry, or inspection , a searching look  ( छानबीन )

Scrutiny – noun

Synonyms – audit, inspection, scan

I was aware of his scrutiny so i avoided him.

 

Unraveling – to cause the separate threads of something to come apart ( सुलझाना )

Unravel – verb

Synonyms – disentangle,  unbraid, unweave

I unraveled the whole story clue by clue . 

 

Collude  to work with others secretly especially in order to do something illegal or Dishonest, to conspire साँठ-गाँठ करना )

Collude – verb

Synonyms- plot, conspire, connive, intrigue

She is colluding with her boss to decrease the salary hikes.

 

Tepid – bit warm, showing little excitement ( गुनगुना )

Tepid – adjective

Synonyms – halfhearted, lukewarm

she gave a tepid performance. 

 

Rifevery common and often bad or unpleasant prevalent especially to an increasing degree (प्रचलित)

Rife – adjective

Synonyms – common, widespread, abundant

Chain snatching is rife in tourist places.

 

Heinoushatefully or shockingly evil ,deserving of hate or contempt जघन्य )

Heinous – adjective

Synonyms – atrocious, evil, odious

 

He was murdered heinously in the backyard of his house.

 

Flamboyant having a very noticeable quality that attracts a lot of attention,excessively showy , marked by or given to strikingly elaborate or colorful display or behavior ( चमकीला )

Flamboyant – adjective

Synonyms – catchy, bodacious, conspicuous, gaudy, ostentatious

 

She is wearing flamboyant  clothes on his demise.

 

THE HINDU VOCAB FOR SSC AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC AND BANK EXAMS

 

Devise –  to invent or plan (something that is difficult or complicated) आविष्कार करना )

Devise – verb

Synonyms – concoct, construct, contrive

She devised a new method for trigonometry.

 

Intermingle – to mix together (मिश्रण करना)

Intermingle – verb

Synonyms – combine, amalgamate, fuse,composite

Antonyms – separate, unmix

In her previous novel, she intermingled horror and romance.  

 

Succumb –  to stop trying to resist something , to die झुक जाना )

Succumb – verb

Synonyms – quit, submit, surrender

Antonyms – resist 

Try not to succumb to the pressure.

The victim succumbed in front of her mother.

 

Abate  –  to become weaker : to decrease in strength ( घटना )

Abate – verb

Synonyms – decrease, decline, die,diminish

Antonyms – amplify, enlarge, escalate

My excitement for trip abated immediately .

 

Probe – to ask a lot of questions in order to find secret or hidden information about someone or something ( जाँच पडताल करना )

Probe – verb

Synonyms – investigation, exploration, examination

She gave him a probing expression . 

 

Propriety –  behavior that is accepted as socially or morally correct and proper   ( शिष्टाचार )

Propriety – noun

Synonyms – Decorum, form, decency

Antonyms – indecency, indecorum

Her upbringing was totally according to propriety.

 

Dismal – showing or causing unhappiness or sad feelings : not warm, cheerful (निराशाजनक)

Dismal – adjective

Synonyms – cheerless, comfortless, depressing 

Antonyms – bright, cheerful, happy, elated, mirthful

Her dismal face irritated me a lot . 

 

Clarion – a medieval trumpet with clear shrill tones ( बिगुल )

Clarion – noun

 

Cumbersome – hard to handle or manage because of size or weight, complicated and hard to do ( भारी-भरकम,जटिल)

Cumbersome – noun/adjective

Synonyms – awkward, clumsy, cranky unmanageable

Antonyms – handy 

I made the way for the cumbersome package .

 

Refuge –  shelter or protection from danger or trouble (पनाह)

Refuge – noun

Synonyms – asylum, harbor,shelter

They were seeking refuge

 

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

 THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

Ushered – to lead (someone) to a place  (संचालन करना)

Usher – verb

Synonyms – conduct, direct, guide

Antonyms – follow , trail 

They ushered him towards the temple.

 

Hurled –  to throw (something) with force, to vomit  जोर से फेंकना )

Hurl – verb

Synonyms – cast , throw, project

He hurled the lamp on the door.

 

Zealot – a person who has very strong feelings about something (such as religion or politics) and who wants other people to have those feelings ( कट्टरपंथी )

Zealot – noun

Synonyms – crusader, fanatic,militant

Antonyms – nonmilitant

She is a dance zealot.

 

Hegemony –  influence or control over another country, a group of people, etc  (नेतृत्व)

Hegemony – noun

Synonyms – domination, supremacy, predominate

Antonyms – powerlessness, impotence

Their hegemony over the group helped them a lot during the riot.  

 

Discrepancy – a difference especially between things that should be the same (अंतर)

Discrepancy – noun

Synonyms – contrast, disagreement, difference

Antonyms – likeness, analogy, similarities

There is little discrepancy in both the project reports.

 

 

Bewildered – to confuse (someone) very much ( घबराया हुआ )

Bewilder – verb

Synonyms – baffle, bamboozle, perplex

Antonyms – assure, satisfy,enlighten

She bewildered me with her expressions.

 

Cohort – a friend or companion, a group of people used in a study who have something (such as age or social class) in common  ( दल )

Cohort – noun

Synonyms – companion, comrade, fellow

Muscle pain is a common problem in that age cohort.

 

Supercilious –  having or showing the proud and unpleasant attitude of people who think that they are better or more important than other people  नकचढ़ा )

Supercilious – adjective

Synonyms – Bumptious , Arrogant, haughty

Antonyms – Humble, modest 

Supercilious girl 

 

Contrition –  the state of feeling sorry for bad behavior , the state of being contrite ( पछतावा )

Contrition – noun

Synonyms – Guilt , penitence, regret , remorse

Antonyms – impenitence, remorselessness

No need to feel contrition now .

 

Mirth – happiness and laughter (प्रसन्नता)

Mirth – noun

Synonyms – cheerfulness, festivity, gleefulness

Antonyms – Depression,  sadness, sorrow

He was in a mirthful mood.

 

 

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

 

Steeped –  to put (something) in a liquid for a period of time

Steep – verb (भिगोना)

Steep in (Phrasal verb) – to make (someone) know and understand a lot about (something)

He was steeped in the statistics.

 

Juvenile – a young person , a person who is not yet old enough to be legally considered an adult (नाबालिग व्यक्ति)

Juvenile – noun/adjective

Synonyms – adolescent, immature, young

Antonyms – adult, grown up, mature

Juvenile home

 

Panoply something forming a protective covering ,a group or collection that is impressive because it is so big or because it  includes so many different kinds of people or things (कवच)

Synonyms-   array,range,collection

A panoply of medicine was given to her for her disease.

 

Hoary – very old,  not interesting, funny, etc., because of being used too often,not fresh or original(पुराना)

Hoary – adjective

Synonyms – aged, antique, immemorial, dateless

Antonyms – modern,new, recent

a hoary house 

 

Eluded –  to avoid or escape (someone or something) by being quick, skillful, or clever(दृष्टि बचाकर चला जाना)

Elude – verb

Synonyms – avoid, evade, escape

Antonyms – welcome, accept, embrace, catch

She was able to elude him in the party . 

 

Satirize to show that (someone or something) is foolish, weak, bad, etc., by using satire (verb) (उपहास करना )

Synonyms – .Lampoon,,mock,ridicule,make fun of

Satire a literary work holding up human vices and follies to ridicule or scorn

(noun)  

Her articles in national daily always satirize women.  

 

Colossal – very large or great(विशाल)

Colossal – adjective

Synonyms – bumper, huge, heroic, enormous, giant

Antonyms – mini,micro, little, lilliputian

A colossal building

 

Pulverize –  to crush, beat, or grind (something) into powder or dust,to destroy or defeat (someone or something) completely(चूर्ण करना)

Pulverize – verb

She alone pulverized the opposite team. 

 

Thrive –  to grow or develop successfully,to flourish or succeed(पनपना)

Thrive – verb

Synonyms – flourish, prosper, burgeon

Antonyms – fail, fiasco

The business thrived successfully . 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

Abduct – to take (someone) away from a place by force

Abduct – verb

Synonym – Kidnap

The boys plan to abduct the professor’s daughter .

 

Escalation –  to become worse or to make (something) worse or more severe

Escalate – verb

Synonyms – accelerate, accumulate

The tensions are escalating again.

 

Dastardly – very cruel,using tricks to hurt people

Dastardly – adjective

20 people were killed in a dastardly attack.

 

Barged – to move or push in a fast, awkward, and often rude way

Barge – verb

He barged in the crowd to find out the chain snatcher. 

 

Espionage – the things that are done to find out secrets from enemies or competitors

Espionage – noun

Synonym – spying

Espionage novel

 

Jettison – to drop (something) from a moving ship, airplane, etc.

Jettison – verb

Synonyms – discarding, dumping

She jettisoned plan of shopping. 

 

Conciliatory – intended to make someone less angry

Conciliatory – adjective

Synonyms – appeasing, conciliating, pacific

She sounds conciliatory while speaking to him.

 

Marauding – travelling from place to place to attack others

Marauding –  adjective

Marauding gang robbed them . 

 

 

 

 

 

THE HINDU VOCAB

THE HINDU VOCAB

THE HINDU VOCAB

Culminating – to reach the end or the final result of something

Culminate – verb

Synonyms – climax, crown, complete

The show culminated with lots of criticism. 

 

Relegate – to assign an inferior rank or position to someone

Relegate – verb

Synonyms: downgrade, lower, lower in rank or status, put down, move down

The main hero was relegated to a side role.

 

Decisive – able to make choices quickly and confidently

Decisive – adjective

Synonyms – bound , determined, do or die

My younger sister is more decisive than me. 

 

Disseminate – to  spread especially  some information widely,to cause (something, such as information) to go to many people

Disseminate – verb

Synonyms: spread, circulate, distribute

The newspaper disseminated the idea everywhere. 

 

Elicited –   to get (a response, information, etc.) from someone

Elicit – verb

He was able to elicit the support of his family.

 

Usher – show or guide (someone) somewhere

Usher – verb/noun

Synonyms: escort, accompany,  assist,  show

She ushered him to the temple. 

 

Virulent – full of hate or anger, extremely dangerous and deadly and usually spreading very quickly

Virulent – adjective

Synonyms – bad, bitchy, catty, cruel, malevolent

Antonyms – benevolent, benign, loving

Virulent racism

 

Proximity  – nearness in space, time, or relationship

Proximity – noun

Synonyms: closeness, nearness, presence, juxtaposition, propinquity

I like the proximity of my office to my house.

Slashed – to make a long cut in (something) with a knife or other sharp weapon

Slash – verb

She slashed her way through the traffic. 

 

 

 

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND SBI PO

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND SBI PO

All the words mentioned below have been taken from The Hindu from the article “Malleable information is not journalism ”  by A.S. Pannerselvan exclusively for the students who are preparing for government exams. I hope these words will help you a lot in your exam preparation. Waiting for your suggestions.

Vex – to annoy or worry (someone)

Vex – verb

Synonyms –  Annoy, bother

Antonyms – Appease, mollify, calm

I was totally vexed by this question.

 

Malleable – capable of being stretched or bent into different shapes

Malleable – adjective

Synonyms – moldable, shapable

Antonyms – inflexible, rigid

Metals possess malleable behaviour. 

 

Slog – to keep doing something even though it is difficult or boring, to work at something in a steady, determined way

Slog – verb

He slogged through the question.

 

Onus – a mark of guilt or disgrace

Onus – noun

Synonyms – strain, slur, smirch

Antonyms – award, credit, honour 

The onus of this program is on you . 

 

Contour –  the outline or outer edge of something

Contour – noun

Synonyms – outline, figure

The architect showed the Contour of the house on the chart.

 

Brutalgrossly ruthless or unfeeling, extremely cruel or harsh

Brutaladjective 

They brutally murdered him for no specific reason.

He had a brutal heart attack last year.

 

Dauntingto make (someone) afraid or less confident

Daunting – verb

Synonyms- discourage, demoralize

Antonym – embolden, encourage

 

Expunge – to remove (something) completely

Expunge – verb

Synonyms – abolish, eradicate, erase,annihilate

Antonyms – conserve, preserve

She tried hard in expunging his memories from her mind.