CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

 

 

  • Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    (COMMON)

The dramatic but (71) calving of a trillion-ton iceberg from the Larsen C Ice Shelf in Antarctica (72) the question, did a warming atmosphere have a significant (73) on the process? Scientists from Project MIDAS, a U.K.-based Antarctic research project that has been looking at the ice shelf for many years, have said the (74) of icebergs is natural, and no (75) to human-induced climate change was available in this case. Yet, the impact of such a loss on the stability of the ice shelf itself may not be (76). Should it disintegrate, glaciers normally feeding into the floating shelf may have nothing to (77) them, and could then contribute to sea level rise, possibly at a slow rate. Such fears are based on the (78) data on the thinning of the Larsen Ice Shelf. Researchers said in 2003 that Antarctic Peninsula ice shelves (79) each year since 1980 by about 300 sq.km. This erosion has been (80) by two previous collapses of smaller ice shelves, Larsen A in 1995 and Larsen B in 2002, the latter providing strong evidence of subsequently accelerated glacier flow into the sea.

 

71) a)  sure b) inevitable c) perfect d) compulsory

72) a)  lifts b) escalates c) pushes d) raises 

73) a)  influence b) footprint c) impact d) standard  

74) a)  formation b) design c) collision d) collaboration 

75) a)  reluctance b) perfection c) link d) connection 

76) a) benign b) liberal c) Clement d) harmless 

77) a)  compelled b) limitations  c) refrain d) restrain                

78) a)  confident b) unambiguous c) restricted d) hazy 

79) a) retreated b) retired c) escaped d) fell  

80) a)  interspersed b) mingled c) divided d) fluctuated  

 

ANSWERS

71. B

72. D

73. C

74. A

75. C

76. A

77. D

78. B

79. A

80. A

 

SUBJECT VERB AGREEMENT FOR SSC CGL AND SBI PO

SUBJECT VERB AGREEMENT FOR SSC CGL AND SBI PO

SUBJECT VERB AGREEMENT FOR SSC CGL AND SBI PO

 

 

 

Verb used in a sentence is always used according to the no. of persons.

He sings.

(here the subject is singular (he) that’s why we have used sings).

They sing.

(here the subject (they) is plural that’s why we have used sing).

 

Singular verb                               Plural verb

    is/am                                                                are

     Was                                                               were

     Has                                                                have

   v1+s/es                                                             v1

 

Rule no.-1

If in a sentence two subjects are joined by ‘and’ , plural verb will be used for them unless they refer to the same person/thing.

 

Sita and geeta are going.

Mohan and sohan are working hard.

Fire and water don’t ever met.

Hardwork and luck come together.

 

Slow and steady wins the race. ( both the qualities are used for a single noun)

Fish and Chips is my favourite dish. ( name of a single dish )

Bread and butter is my favourite breakfast. ( complementary )

The horse and carriage is at the door. ( complementary )

Soda and wine was served to everyone. ( complementary )

 

Bread and butter are not sold here.

 

Rule no.-2

If there are two subjects in a sentence and an article is used with only initial subject that means a single person is being discussed in the sentence and for single person,singular verb will be used.

The dancer and singer is my best friend.

The orator and statesman was able to convince them.

The cricketer and pianist is not going with us.

A blue and orange dress was bought by her.

Rule no.-3

If there are two subjects in a sentence and an article is used with both the subjects that means two persons are being discussed in the sentence and for two persons,plural verb will be used.

The dancer and the singer are my best friends.t

The orator and the statesman were able to convince them.

The cricketer and the pianist are not going with us.

A blue and an orange dress were bought by her.

 

Rule no-4

If two nouns are joined by ‘and’ and each/every is used before each noun than singular pronoun, singular verb,singular adjective will be used.

Each boy and each girl has taken the prize.

Every man and every woman is interested in this work.

 

Rule no-5

Titles( movies, books etc.) always take singular verbs with them.

 

The alchemist is a very good novel written by brazilian author paulo coelho.

The wings of fire has been written by Mr. Kalam.

The Avengers is a great movie.

 

STAY CONNECTED FOR MORE 

YOUR DOUBTS ARE CORDIALLY INVITED , FEEL FREE TO ASK ABOUT THE TOPIC 

 

CONJUNCTION FOR SSC CGL AND SBI PO

CONJUNCTION FOR SSC CGL AND SBI PO

what do we mean by conjunction ?

The word or a pair of words which is used to join two (or more) sentences , nouns , adjectives, phrases, clauses is known as conjunction.

Examples

Ram and rita are going. (connecting nouns)

They said that they would study. (connecting clauses)

Types of Conjunction

Conjunctions are mainly of three types – 

Coordinating conjunction  (forms compound sentences)

Subordinating conjunctions (forms complex sentences)

Correlative conjunctions (links the same words )

Coordinating conjunction

Conjunction which join two sentences (both the sentences will give complete meaning) or we can say two independent clauses is known as coordinating conjunction.

Some commonly used coordinating conjunctions are – for, and, nor, but, or, yet, so (FANBOYS)

Examples

She drive the car and returned it to the owner.

He was busy but he attended the call.

They tried hard yet they failed.

 

Stay connected for more