CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

 

The (71) between Indian and Chinese troops in the Sikkim section of the Line of Actual Control (LAC) between the two countries has led to a (72) of the Kailash Mansarovar yatra via the new Nathu La route. The incident first (73) when Chinese troops (74) into Indian territory and razed two Indian army bunkers near the Lalten post. Subsequently, a flag meeting was (75) on June 20 where the Chinese side informed that they wouldn’t allow Indian pilgrims to cross over for the yatra through Nathu La.Beijing now says its actions were in (76) to Indian troops crossing over into Chinese territory. It will be (77) that the Nathu La route for the Mansarovar yatra was inaugurated in 2015, making the annual pilgrimage shorter and more (78). Apparently in recognition of the new BJP-led government in New Delhi, the new yatra route was projected as Beijing being (79) to Hindu religious sentiments. Today, Beijing seems to be using the same principle to put (80) on New Delhi by blocking the pilgrimage via Nathu La.

 

71) a) toss up b) horse race c) stand off d) deadlock                        

72) a) recession b) remission c) doldrum d) suspension 

73) a) flared b) boosted c) blazed d) surged   

74) a) interceded b) fiddled c) bothered d)  intruded                

75) a) massed b) dissolved c) summoned d) convened       

76) a) retaliation b) castigation c) nemesis d) penalty 

77) a) remembered b) reminded c) recalled d) flashbacked 

78) a) genial b) easeful c) restful d) comfortable 

79) a) sensitive b) dormant c) reluctant d) ignoring

80) a) pressure  b) force c) impression d) compression  

 

ANSWERS

71. C

72. D

73. A

74. D

75. D

76. A

77. C

78. D

79. A

80. A

 

ERROR DETECTION FOR SSC CGL

ERROR DETECTION FOR SSC CGL

ERROR DETECTION FOR SSC CGL

1. The Indian government has been wise to avoid escalation in/(a) the face of China’s aggressive barrage,/(b) but that should not stop it from communicating its position in more discreet way. /(C) no error/(d)

2. Any genuine enforcement of a minimum age at work will elude/(a) governments so long as a universal minimum/(b) wage of subsistence for the adult workforce is not implemented scrupulous./(c) NO ERROR /(d) 

3.The fiscal space now available has been strengthen /(a) by steady economic growth, and/(b) more should be done to eliminate subsidies for the richest quintile./(c) NO ERROR/(d) 

4.Sustaining and improving the quality of life will depend on policies/(a) crafted to handle major emerging challenge /(b) such as urbanization, the housing deficit, access to power, water, education and health care./(c) NO ERROR/(d)  

5. Universities are arenas for intellectual evolution,/(a) they are meant to be spaces where discussion/(b) and debate push boundaries, where students can learn the art of provocation./(c) NO ERROR/(d)

6.That so much time should have been lost in both instance/(a) to put the painful past behind them only speaks to the/(b) powerful presence of nationalist sensibilities that invariably distort the moral force of reconciliation./(c) NO ERROR/(d)

7.The favourable public opinion in both countries/(a) towards one another will possibly prove critical in/(b) consolidating upon the current strengths in the economic partnership./(c) NO ERROR/(d)

8.Given the number of ongoing inter-State disputes/(a) and those like to arise in future, it may be difficult for/(b) a single institution with a former Supreme Court judge as its chairperson to give its ruling within three years./(c) NO ERROR/(d)

9. A positive feature of the proposed/(a) changes are that there will be an expert/(b) agency to collect data on rainfall, irrigation and surface water flows./(c) NO ERROR/(d)

10. The Act contains the controversial provision/(a) that condone the employment of children below 14 years/(b) under the rubric of family enterprises and the declassification of several industries as hazardous occupations./(c) NO ERROR/(d)

ANSWERS

  1. C , ‘more’ takes plural noun with it so ‘ways’ will replace ‘way’.
  2. C, Here scrupulous is adjective but to describe a verb adverbs are used so ‘scrupulously’ will replace ‘scrupulous’.
  3. A , With has we use the third form of the verb so strengthened will replace strengthen.
  4. B, challenges will replace challenge.
  5. D, NO ERROR
  6. A, ‘Both’ takes plural verb after it so instances will replace instance.
  7. B, for two nouns/things we use each other and for more than two we use one another.
  8. B, likely will replace like.
  9. B, the main subject of the sentence is a positive feature so the verb ‘is’ will replace ‘are’.
  10. B,  controversial provision is the subject here which is singular so condones will replace condone.

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

 

 

  • Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    (COMMON)

The dramatic but (71) calving of a trillion-ton iceberg from the Larsen C Ice Shelf in Antarctica (72) the question, did a warming atmosphere have a significant (73) on the process? Scientists from Project MIDAS, a U.K.-based Antarctic research project that has been looking at the ice shelf for many years, have said the (74) of icebergs is natural, and no (75) to human-induced climate change was available in this case. Yet, the impact of such a loss on the stability of the ice shelf itself may not be (76). Should it disintegrate, glaciers normally feeding into the floating shelf may have nothing to (77) them, and could then contribute to sea level rise, possibly at a slow rate. Such fears are based on the (78) data on the thinning of the Larsen Ice Shelf. Researchers said in 2003 that Antarctic Peninsula ice shelves (79) each year since 1980 by about 300 sq.km. This erosion has been (80) by two previous collapses of smaller ice shelves, Larsen A in 1995 and Larsen B in 2002, the latter providing strong evidence of subsequently accelerated glacier flow into the sea.

 

71) a)  sure b) inevitable c) perfect d) compulsory

72) a)  lifts b) escalates c) pushes d) raises 

73) a)  influence b) footprint c) impact d) standard  

74) a)  formation b) design c) collision d) collaboration 

75) a)  reluctance b) perfection c) link d) connection 

76) a) benign b) liberal c) Clement d) harmless 

77) a)  compelled b) limitations  c) refrain d) restrain                

78) a)  confident b) unambiguous c) restricted d) hazy 

79) a) retreated b) retired c) escaped d) fell  

80) a)  interspersed b) mingled c) divided d) fluctuated  

 

ANSWERS

71. B

72. D

73. C

74. A

75. C

76. A

77. D

78. B

79. A

80. A