CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case- 

 

Ravi Shastri’s Appointment as the Indian cricket team’s head coach was a (71) conclusion ever since the strained equation between skipper Virat Kohli and the then coach, Anil Kumble, forced the (72) to resign. Kohli has always had a (73) working relationship with Shastri, who was the team director from 2014 to mid-2016, a phase during which India (74) as the number one Test team (75) qualifying for the 2015 World Cup semi-final in Australia. Yet, the manner in which the latest transition was effected has left much (76). It raises the question whether a captain should have such (77) influence in picking the team’s coach. There is no (78) that it was Kohli’s view that (79) on who should be out of the reckoning and who in. This does not reflect well on the three parties involved in (80) the coach — the Board of Control for Cricket in India, the Committee of Administrators and the Cricket Advisory Committee featuring eminent former players such as Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, and V.V.S. Laxman. With Shastri billed as the favorite, a seemingly token selection procedure was undertaken, with Virender Sehwag being one of the candidates to have been interviewed on Monday.

 

71) a)  foregone b) latest c) renewed d)  normal                             

72) a) latter b) later c) recent d) of lately                                  

73) a)  unworried b) secure c) pleasant d) comfortable               

74) a)  unfolded b) emerged c) flourished d) apparent                     

75) a) beyond b) except c) besides d) bars                                  

76) a) hatred b) anger c) grudge d) bitterness                                  

77) a) reduced b) overwhelming c) forceful d) unbearable                  

78) a) doubting b) issue c) point d) topic                                               

79) a) prevailed b) raised c) fastened d) conquered                       

80) a) picking b) harvesting c) collecting d) including                      

 

ANSWERS

71. A

72. A

73. D

74. B

75. C

76. D

77. B

78. A

79. A

80. A

CLOZE TEST 5 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 5 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 5 FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

 

Fresh (71) of loss of forest cover in the Indian Sundarbans, which represent a third of the largest (72) mangrove ecosystem in the world, is a reminder that an (73) effort is necessary to preserve them. Long-term damage to the highly productive mangroves on the Indian side occurred during the colonial era, when forests were cut to (74) cultivation. As a recent Jadavpur University study has pointed out, climate change appears to be an (75) threat to the entire 10,000 sq km area that also (76) Bangladesh towards the east, and sustains millions of people with food, water and forest products. There is also a (77) population of tigers that live here, adapted to move easily across the land-sea interface. The Sundarbans present a (78) example of what loss of ecology can do to a landscape and its people, as islands (79) and sediment that normally adds to landmass is (80) upstream in rivers by dams and barrages; such a loss is not compensated by the limited benefits available elsewhere in the islands from additions.

71) a) evidence b) document c) trace d) proof                                 

72) a) immediate b) contiguous c) embracing d) single                 

73) a) discriminated b) contracted c) dwindled d) accelerated                                 

74) a) expedite b) impede c) perplex d)  facilitate                        

75) a) emerging b) coming c) spring d) intruding                       

76) a) straddles b) expands c) stands d) flows                          

77) a) special b) unique c) outstanding d) exceptional                 

78) a) stark b) bleak c) hostile d) cold                                                 

79) a)  diminished b) expands c) shrink d) contract                    

80) a)  snared b) charged c) trapped d) webbed                       

 

ANSWERS 

71. a

72. b

73. d

74. d

75. d

76. a

77. b

78. a

79. c

80. c

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

  1. Study of sounds –
  1. Linguistics
  2. Aeronautics
  3. Statastics
  4. Acoustics                                     

 

  1. Fear of males –
  1. Androphobia
  2. Orthophobia
  3. Claustrophobia
  4. Haemophilia                                      

 

  1. Craze or love for flowers –
  1. Lactomania
  2. Anthomania

     (c) Cliptomania                                 

     (d) Reversomania

 

  1. Pair of pigeon –
  1. Bevy
  2. Gentry
  3. Brace
  4. Herd                        

 

  1. Dead body of an animal –
  1. Carcase
  2. Corpse
  3. Cache
  4. Callous                                 

 

  1. Fear of doctors –
  1. Catropea
  2. Cellophobia
  3. Canophilist
  4. Caucus                                

 

  1. House of an arab –
  1. Drey
  2. Drover
  3. Dowar
  4. Dismay                          

 

  1. Boredom in life –
  1. Gust
  2. Harlot
  3. Impious
  4. Ennui                                  

 

  1. A funeral bell –
  1. Libel
  2. Knell
  3. Matin
  4. Nectar                              

 

  1. Lover of learning –
  1. Bibliophile
  2. Philanthropist
  3. Philomath
  4. Recluse                                           

 

ANSWERS

  1. d
    1. Linguistics – the scientific study of language and its structure
    2. Aeronautics – the science or practice of building or flying aircraft.
    3. Statastics – the practice or science of collecting and analysing numerical data in large quantities
    4. Acoustics – the properties or qualities of a room or building that determine how sound is transmitted in it

     

  2. a
  3. Androphobia – An abnormal and persistent fear of men
  4. Orthophobia – orthophobia is the fear of propriety or correct behavior
  5. Claustrophobia – fear of closed places
  6. Haemophilia – a medical condition in which the ability of the blood to clot is severely reduced
  7. b
    1. Lactomania  – related to milk
    2. Anthomania –  An extravagant passion for flowers

    (c) Cliptomania – a recurrent urge to steal, typically without regard for need or profit.

    (d) Reversomania

  8. c
    1. Bevy – a large group of people or things of a particular kind.
    2. Gentry – group of gentleman and gentlewoman
    3. Brace –a device fitted to something
      Herd – a large group of animals, especially hoofed mammals, that live together or are kept together as livestock.                       

     

  9. a
  10. Carcase – the dead body of an animal.
  11. Corpse – a dead body, especially of a human being rather than an animal.
  12. Cache – a collection of items of the same type stored in a hidden or inaccessible place.
  13. Callous – showing or having an insensitive and cruel disregard for others.
  14. a
  15. Catropea –
  16. Cellophobia
  17. Canophilist
  18. Caucus
  19. c
  20. d
    1. Drey  – the nest of a squirrel, typically in the form of a mass of twigs in a tree.
    2. Drover –  an experienced stockman, who moves livestock, usually sheep, cattle
    3. Dowar –  Tale of the Christ
    4. Dismay – concern and distress caused by something unexpected

     

  21. b
    1. Gust – a sudden strong rush of wind.
    2. Harlot – a prostitute or promiscuous woman.
    3. Impious –  lacking reverence for God
    4. Ennui – a feeling of listlessness and dissatisfaction arising from a lack of occupation or excitement.

     

  22. c
    1. Libel  –  a published false statement that is damaging to a person’s reputation
    2. Knell – the sound of a bell, especially when rung solemnly for a death or funeral.
    3. Matin – Christian service of morning prayer, especially in the Anglican Church.
    4. Nectar – a sugary fluid secreted within flowers to encourage pollination by insects and other animals, collected by bees to make into honey.

     

  23. Bibliophile – one who loves reading
  24. Philanthropist – one who works mankind
  25. Philomath – a lover of learning and studying
  26. Recluse –a person who lives a solitary life and tends to avoid other people.