CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

 

The (71) between Indian and Chinese troops in the Sikkim section of the Line of Actual Control (LAC) between the two countries has led to a (72) of the Kailash Mansarovar yatra via the new Nathu La route. The incident first (73) when Chinese troops (74) into Indian territory and razed two Indian army bunkers near the Lalten post. Subsequently, a flag meeting was (75) on June 20 where the Chinese side informed that they wouldn’t allow Indian pilgrims to cross over for the yatra through Nathu La.Beijing now says its actions were in (76) to Indian troops crossing over into Chinese territory. It will be (77) that the Nathu La route for the Mansarovar yatra was inaugurated in 2015, making the annual pilgrimage shorter and more (78). Apparently in recognition of the new BJP-led government in New Delhi, the new yatra route was projected as Beijing being (79) to Hindu religious sentiments. Today, Beijing seems to be using the same principle to put (80) on New Delhi by blocking the pilgrimage via Nathu La.

 

71) a) toss up b) horse race c) stand off d) deadlock                        

72) a) recession b) remission c) doldrum d) suspension 

73) a) flared b) boosted c) blazed d) surged   

74) a) interceded b) fiddled c) bothered d)  intruded                

75) a) massed b) dissolved c) summoned d) convened       

76) a) retaliation b) castigation c) nemesis d) penalty 

77) a) remembered b) reminded c) recalled d) flashbacked 

78) a) genial b) easeful c) restful d) comfortable 

79) a) sensitive b) dormant c) reluctant d) ignoring

80) a) pressure  b) force c) impression d) compression  

 

ANSWERS

71. C

72. D

73. A

74. D

75. D

76. A

77. C

78. D

79. A

80. A

 

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case- 

 

Ravi Shastri’s Appointment as the Indian cricket team’s head coach was a (71) conclusion ever since the strained equation between skipper Virat Kohli and the then coach, Anil Kumble, forced the (72) to resign. Kohli has always had a (73) working relationship with Shastri, who was the team director from 2014 to mid-2016, a phase during which India (74) as the number one Test team (75) qualifying for the 2015 World Cup semi-final in Australia. Yet, the manner in which the latest transition was effected has left much (76). It raises the question whether a captain should have such (77) influence in picking the team’s coach. There is no (78) that it was Kohli’s view that (79) on who should be out of the reckoning and who in. This does not reflect well on the three parties involved in (80) the coach — the Board of Control for Cricket in India, the Committee of Administrators and the Cricket Advisory Committee featuring eminent former players such as Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, and V.V.S. Laxman. With Shastri billed as the favorite, a seemingly token selection procedure was undertaken, with Virender Sehwag being one of the candidates to have been interviewed on Monday.

 

71) a)  foregone b) latest c) renewed d)  normal                             

72) a) latter b) later c) recent d) of lately                                  

73) a)  unworried b) secure c) pleasant d) comfortable               

74) a)  unfolded b) emerged c) flourished d) apparent                     

75) a) beyond b) except c) besides d) bars                                  

76) a) hatred b) anger c) grudge d) bitterness                                  

77) a) reduced b) overwhelming c) forceful d) unbearable                  

78) a) doubting b) issue c) point d) topic                                               

79) a) prevailed b) raised c) fastened d) conquered                       

80) a) picking b) harvesting c) collecting d) including                      

 

ANSWERS

71. A

72. A

73. D

74. B

75. C

76. D

77. B

78. A

79. A

80. A

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case –    

 

Ever since the Mahagathbandhan (grand alliance) of the Janata Dal (United), the Rashtriya Janata Dal and the Congress (71) an (72) Bharatiya Janata Party in the Bihar elections of 2015, the belief has been that the opposition’s efforts to regroup at the national level will (73) around these parties. So, when Bihar Chief Minister Nitish Kumar broke ranks and committed the JD(U)’s support to the BJP’s presidential nominee, Ram Nath Kovind, it came as a (74) for the entire opposition. Mr. Kovind was the Governor of Bihar till June, and Mr. Kumar called the support a one-off move on account of  (75) for him. Nonetheless, he went on to (76) the Congress for being unable to come up with a (77) alternative to that of the BJP’s agenda, saying a “reactive narrative” would not enable opposition unity. Mr. Kumar’s concerns are not without (78). The Congress put forth the candidature of Meira Kumar clearly as a reactive measure to counter the BJP’s nomination of a Dalit candidate. Till then, the opposition parties had been unable to agree on a candidate due to either a lack of (79) or an (80) to set a proactive agenda against the BJP, which seemed to be shaping the contours of the political discourse with ease.

71) a)  whipped b) fiasco c) debacles d)  defeated     

72) a)  relieved b) ascendant c) deployed d) dominant     

73) a)  fuse b) coalesce c) connect d) gather                 

74) a)  setback b) reversed  c) downfall d) collapsed           

75) a)  concern b) charity  c) amity d) goodwill    

76) a) admonish b) criticize c) castigate d) scold        

77) a)  coherent b) reasonable c) tenable d) unconvincing   

78) a)  merit b) grace c) disvalue d) virtue e)  edge       

79) a)  alliance b) solidarity c) consensus d) adhesion     

80) a)  inability b) capacity c) disability d) power  

 

ANSWERS

71. D

72. B

73. B

74. A

75. D

76. C

77. A

78. A

79. C

80. A