DAILY VOCABULARY 1

DAILY VOCABULARY 1

 

A large no.of pious people mustered to bolster the neophyte. But the obstinate moron gave an obscene performance which mutilated his career and the show was panned by the pivotal critics.

 

PIOUS – deeply religious, devoted to a particular religion

(adjective)

Synonyms –  dedicated, devoted, loyal, good

Antonyms –  disloyal, faithless, false, fickle, inconstant

 

MUSTERED– to gather together (a group of people, soldiers, etc.)

(verb)          to work hard to find or get (courage, support, etc.), an act of assembling

Synonyms – gathering, assembly, meeting

 

BOLSTER – to support or strengthen, to hold up or serve as a foundation for

(verb)

        

Synonyms – support, uphold, brace

Antonyms – to weaken something 

 

NEOPHYTE – a person who has just started learning or doing something

(noun)       

   

Synonyms- proselyte, beginner

Antonyms –  expert, master, professional, veteran 

 

OBSTINATE –  refusing to change behaviour or ideas , stubborn

(adjective)  

   

Synonyms – adamant , bullheaded, hardheaded, immovable, obdurate

Antonyms – acquiescent, agreeable, amenable, compliant

 

MORON – a very stupid or foolish person

(noun)

 

 

OBSCENE –  very offensive in usually a shocking way

(adjective)   abhorrent to morality or virtue

Synonyms- bawdy, indecent, lewd, vulgar

Antonyms –  clean, decent, non obscene

 

MUTILATE– to cause severe damage to

(verb)

     

Synonyms – cripple, disable, incapacitate

Antonyms –  heal, rehabilitate  

 

PAN –  to criticize (a book, movie, play, etc.) severely

(verb)

 

PIVOTAL – central and most important

(adjective)

Synonyms –  critical, key, crucial, vital

Antonyms –  insignificant, minor, trivial, unimportant

 

 

FILL IN THE BLANKS FOR SSC CGL

FILL IN THE BLANKS FOR SSC CGL

FILL IN THE BLANKS FOR SSC CGL

Directions: Following sentences are given with blank. Choose the appropriate word to fill these blanks – (SSC)

 

 

  1. …………. With the historical interest, this is also to test several technologies such as sophisticated imaging technology.
  1. Then    (b) along   (c) from   (d) before                            

 

  1.    Classical dance, classic music and theatre cohabit ……………… Unix and Java in their universe.
  1. To   (b)  with   (c)  on   (d)  along          

 

  1.  ……………. His hilltop perch on the eastern side, across the San Francisco Bay, Vinod Dham has a bird’s eye view of the Silicon valley.
  1. Then    (b) along   (c) from   (d) around         

 

  1. The supreme court ……………. a contempt of court notice against him for allegedly degrading the judicial institution.
  1. Passaged   (b) issued   (c) released   (d) vented                                 

 

  1. He abducted the victim while she was playing by the bank of river in the village and took her ……………. the forest.
  1. In   (b)    inside   (c) into   (d) within                                 

 

  1. The police is conducting raids to …………….. the  other accused named in the FIR, said Inspector general of police .
  1. Nab   (b) seize   (c)  emancipate   (d) remand                

 

  1. The pruning instructions ……………….   Environmentalists who termed it superstitious .
  1. Bewildered   (b) flustered    (c)  fazed    (d) baffled                   

 

  1. Even as their …………….. in retail did brisk business, several prominent markets shut shops in protest against GST .
  1. Associates   (b)    counterparts   (c)   facsimiles     (d) mates        

 

  1. He said no ………….. Society can accept such incidents and strong actions are necessary  against such things.
  1. Educated   (b)   developed    (c) civilised   (d) rated       

 

  1. They …………… the government for trying to start a new strange tradition.
  1. Admired   (b)  criticised    (c) underrated     (d) refrained         

 

ANSWERS

  1. (B)
  2. (B)
  3. (C)
  4. (B)
  5. (C)
  6. (A)
  7. (D)
  8. (B)
  9. (C)
  10. (B)

 

 

 

 

QUIZ 2 FOR SUBJECT VERB AGREEMENT

QUIZ 2 FOR SUBJECT VERB AGREEMENT

QUIZ 2 FOR SUBJECT VERB AGREEMENT

1.(a) Have either of/(b) the two women been selected/(c) for the post of/(d) chairperson of the society./(e) NO ERROR

2.(a) Our school have/(b) the largest no. of/(c) students working/(d) in multinational companies./(e) NO ERROR

3.(a) Net banking is/(b) one of the/(c) most widely spread application/(d) these days./(e) NO ERROR

4.(a) The entire crowd/(b) as well as most of the/(c) judges have announced/(d) the program a great fiasco./(e) NO ERROR

5.(a) More than one/(b) men were looking forward to/(c) meeting the chairman/(d) of the society./(e) NO ERROR

6.(a) When i was walking/(b) on the road,/(c) then it were you who have/(d) called me on the cellphone./(e) NO ERROR

7.(a) Most of the people/(b) confesses that this/(c) government is not/(d) working well./(e) NO ERROR

8.(a) The gentry of this colony/(b) was present in the community hall/(c)for the celebration/(d)of holi.(e) NO ERROR

9.(a) The girl with pink spectacle/(b) was standing behind the door/(c) while playing hide and seek with/(d) her brother./(e) NO ERROR

10.(a) New equipments have/(b) been ordered by the/(c)company to fulfill/(d)the requirements of its employees./(e) NO ERROR

 

ANSWERS 

1.(A) Has will replace have as either of the/ neither of the always take singular verb

2. (A) Has will replace have as school is singular countable noun.

3. (C) Applications will replace application as one of the the/either of the/ neither of the always take plural initial noun.

4. (C)  Has will replace have as “as well as” will take verb according to the first subject (crowd).

5.(B) More than one will take singular verb and singular noun with it.

6.(C) It always take singular verb with it so was will come in place of were.

7.(B) Confess will replace Confesses. Most will take plural noun and plural verb.

8.(B) Were will replace was.

9.(A) Spectacles will replace spectacle.

10. (A) Equipment (uncountable noun) will replace equipments.

 

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

 

Voyage – a long journey to a distant or unknown place especially over water or through outer space (यात्रा)

Voyage – noun

An unpredictable voyage 

 

Jeopardy – in a situation in which someone or something is exposed to possible injury, loss, or evil  (खतरा)

Jeopardy – noun

Synonyms – peril, danger, trouble, distress

Antonyms – safeness, security, safety

He is responsible for placing innocent lives in jeopardy.

 

 

Provenance – the origin or source of something  (उत्पत्ति)

Provenance – noun

The government knew the provenances of these paintings. 

 

Acuity – the ability to see, hear or understand something easily  (तीक्ष्णता)

Acuity – noun

Synonyms – acuteness, perceptiveness, sharpness 

Mental acuity 

 

Disdain –  a feeling of strong dislike or disapproval of someone or something you think does not deserve respect (तिरस्कार करना)

Disdain – noun

Synonyms – contemptuousness, despisement, contempt

Antonyms – admiration, esteem, respect, regard

He discarded the application with disdain

 

Quibble – to argue or complain about small, unimportant things (बाल की खाल निकालना)

Quibble – verb

Synonyms – fuss, nitpick

Antonyms – applaud, compliment, praise

Why are you quibbling over such a small amount of money?

 

Frivolous – not deserving serious attention (तुच्छ)

Frivolous – adjective

Synonyms – foolish, unimportant, inconsequential

Antonyms – big, important, major

Don’t spend your father’s money frivolously.

 

Plausible – believable or realistic (स्वीकार्य)

Plausible – adjective 

a plausible excuse

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

THE HINDU VOCAB FOR SSC CGL AND BANK EXAMS

 

Combat – active fighting especially in a war (युद्ध)

Combat – noun

Synonyms – battle, clash, conflict

Antonyms – concord, harmony, peace

Troops ready for combat.

 

Assailant – a person who attacks someone violently (आक्रमणकारी)

Synonyms – attacker, assaulter 

Assailant – noun

The assailants sped across London Bridge in a white van.

 

Ram – to forcefully hit something (टक्कर मारना )

Ram – verb

Synonyms – bang, bash, collide, crash

His car rammed mine.

 

Pedestrians – a person who is walking in a city, along a road (पैदल चलनेवाला)

Pedestrian – noun

The assailants sped across London Bridge in a white van, ramming into pedestrians.

 

Stabbing – an attack in which someone is wounded with a pointed weapon (छुरा प्रहार)

Stabbing – noun

Synonyms – perforation, pinhole, puncture

They began stabbing people in the market.

 

Insurgency  – a usually violent attempt to take control of a government (राज-द्रोह )

Insurgency – noun

Synonyms – rebellion, mutiny, revolt 

Antonyms – counterinsurgency, counterrevolution

The insurgency in Pakistan continued for five years. 

 

 Relic –  something that is from a past time, place, culture, etc. (अवशेष)

Relic – noun

Synonyms – echo, shadow, trace

Relic from the second world war

 

Curtail – to reduce or limit (something) (संक्षिप्त करना)

Curtail – verb

Synonyms – shorten, cut back

Antonyms – elongate, extend, lengthen

He curtailed the funds of the school.

 

 

ALL ABOUT SENTENCES AND CLAUSES

 ALL ABOUT SENTENCES AND CLAUSES

Sentence/Simple sentence 

A group of words which gives us a complete meaning and has its own subject, verb and object is known as a simple sentence . 

ExamplesNeha was working very hard in the class.

Sunaina daily goes for a morning walk.

Clause 

A group of words which include a subject and a verb is known as clause .

Difference between a sentence and a clause 

Clauses are of two types – 

Independent clause (simple sentence)

Dependent Clause 

An independent clause denotes a complete thought or meaning . There is no difference between an independent clause and a simple sentence. A dependent clause does not express a complete meaning and it is not same as a simple sentence. 

 

Types of sentences

1. Compound sentences 

When two independent clauses or two simple sentences are joined together with the help of a conjunction (coordinating conjunction ) then the sentence is known as compound sentence . 

I really want to go to the cinema but i am too busy with my work.

Riya made the chocolate donuts and Rekha served them . 

Anjali was writing the letter and he was doing the dishes .

In all the above examples  two independent clauses are connected to form a single compound sentence .

In compound sentences clauses are connected by coordinating conjunction . Some important coordinating conjunctions are as follows – 

And, also, for, but, yet, still, so, still, only etc.

 

Complex sentences 

A complex sentence is made up of one dependent clause and one independent clause connected by a subordinating conjunction. The dependent clause generally does not have a complete meaning . 

Because the dish was not looking fresh, I ordered another dish.

Because the girl was so small, She was unable to climb the rope .

I bought a blue dress that costs me thousand bucks .

In the above examples the dependent clause is underlined.

In complex sentences clauses are connected by subordinating conjunctions. Some important subordinating conjunctions are – 

If, until, because, that, unless, though, although, etc.

Stay connected for phrases
 

 

 

 

 

 

VOCAB AND SYNONYMS FOR SSC CGL AND SBI PO

VOCAB AND SYNONYMS FOR SSC CGL AND SBI PO

  1. Pandemonium – wild and noisy disorder  (कोलाहल)(noun)

       Synonyms – chaos,uproar,hubud

 

  1. Interloper –  a person who is not wanted or welcome by the other people in a        

     (noun)         situation or place (अजनबी/अनधिकार प्रवेश करने वाला)

    Synonyms- intruder,encroacher,trespasser

 

3. Satirize –  to show that (someone or something) is foolish, weak, bad, etc., by using satire

     (verb)        ( निंदा करना )

   (satirizes,satirized,satirizing )

   Synonyms – .Lampoon,,mock,ridicule,make fun of

 

Satire – a literary work holding up human vices and follies to ridicule or scorn

(noun)  

Her articles in national daily always satirize women.  

 

  1. Hegemony – influence or control over another country, a group of people, etc

       (noun)                 the social, cultural, ideological, or economic influence exerted by a          

                                     Dominant group (वर्चस्व)

      Synonyms – leadership, dominance, dominion, supremacy

     I am surprised oh his hegemony over the whole group.

 

Panoply – something forming a protective covering

 (noun)     a group or collection that is impressive because it is so big or because it

                   includes so many different kinds of people or things (कवच/ढेर)

     Synonyms-   array,range,collection

    A panoply of medicine was given to her for her disease.

 

Sporadic – happening often but not regularly

(adjective)              (रुक रुक कर )

 Synonyms –     Intermittent,irregular,fitful

 Sporadically – adverb

He sporadically explained the whole problem.

 

Blemish –  a mark that makes something imperfect or less beautiful ,an unwanted mark

(noun)          on the surface of something (धब्बा/दाग़)

Blemish –      to make (something) imperfect or less beautiful : to hurt or damage the good

 (verb)              condition of (something)

 (blemishes,blemished,blemishing)

 He blemished her reputation by telling lies about her .

 

Conceit – too much pride in your own worth or goodness (अभिमान )

(noun)       excessive appreciation of one’s own worth or virtue

Synonyms – Hauteur,superciliousness,arrogance,pride

 Her conceit made her fall so badly.

 

Adumbrate – to foreshadow vaguely (पूर्व सुचना देना)

(verb)           to suggest, disclose, or outline partially

Synonyms –  to foreshadow, intimate

 

Mandatory – required by a law or rule

(adjective)       (अनिवार्य)

Synonyms – obligatory,compulsory,binding,required

Using blue pen is mandatory here.

VOCABULARY FOR SSC CGL AND SBI PO

VOCABULARY FOR SSC CGL AND SBI PO

Vice bad or immoral behavior or habits

(noun)  a moral fault or failing

 

Insatiable – always wanting more

(adjective)  not able to be satisfied

Avarice – a strong desire to have or get money

(noun)     greed

As Justice Amitava Roy wrote in his concurring order, “corruption is a vice of insatiable avarice for self-aggrandisement by the unscrupulous, taking unfair advantage of their power and authority.

 

Abate – to become weaker

(verb)   to lessen in strength

(abates, abated, abating )

Wrath – extreme anger

(noun)

The charges against Jayalalithaa abated following her death last December, but Ms. Sasikala had to face the full wrath of the Supreme Court.

Abase to behave in a way that makes anybody seem lower or less deserving of respect

(verb)

(Abases, abased, abasing)

Trifling – having little value or importance

(adjective)

(more trifling, most trifling)

 

Abdicating –  to leave the position of being a king or queen

(verb)

(Abdicates, abdicated, abdicating)

‘I was in the bathroom — I did NOT abdicate!’

She is ABASING me for a TRIFLING issue and that’s why i am ABDICATING this job. 

 

Invincible – unbeatable , unconquerable

(adjective)    impossible to defeat or overcome

Synonyms –  indomitable, insurmountable, invulnerable

Invincibility – noun

Invisibleness – noun

Invincibly – adverb

 

The continuous 5th time winning of Serena Williams proved that she is invincible.

 

Lofty – tall, high, towering               

(adj.)     extending to a great distance upwards

The mountains in Manali are lofty and beautiful.

 

Acronym – a word formed from the first letters of each one of the                            words in a phrase

(noun)           


World Health Organisation- WHO