## Ssc cgl aptitude questions solution Tier 1 Evening shift

# Ssc cgl aptitude questions solution Evening shift held on 29th August Tier 1

Below we have tried to give questions which were asked in Ssc cgl aptitude questions solution with Solution Evening shift. These questions have been taken on memory base. As exams are computer based, students forget few numbers and then those numbers are verified with other students. We have tried to bring out maximum number of questions of aptitude from best ssc coaching students. Few questions came in exam from notes of ssc coaching. Although these questions are considered to be very easy for students preparing for Bank PO exam but then even students from best bank PO coaching prefer solving these questions

- The sum of a number and it’s reciprocal is 2. Find the number

Options : 1,0,-1, none

**Answer** : 1

**Solution** let the number be x

Its reciprocal = 1/x

X + 1/x = 2

x2+1 – 2x = 0

(x – 1)2 = 0

x= 1

- A train crosses a 50 m long platform in 14 seconds and a pole in 10 seconds find speed of train in Kmph

**Answer** 45 kmph

**Solution** the train covers 50 m in 4 seconds

Speed = 501560/1000 kmph

= 45 kmph

- Two ships are sailing in a river on opposite side of a tower having height of 100 m. The angle of elevations for both the shifts are 30° and 60°. Find the distance between the ship.

**Answer **400/3

**Solution** One ship is B and another ship is C

AD/BD = tan 60

100 / BD = 3

BD= 100/ 3

Similarly

AD/CD = tan30

100/CD = 1/3

CD = 100*3

BD + CD = 100/3 + 100*3

= 400/3

**4)** 9x^2+16^y2=60

3x+4y=10

Find xy

**Answer** 5/3

**Solution** 3x + 4y = 10

Squaring on both sides

9x^2 + 16y^2 + 24xy = 100

60 + 24xy = 100

24xy = 40

Xy = 40/24 = 5/3

**5)** Rs. 2000 amounts to Rs. 4000 in two years on CI. In how much time will it be Rs. 8000?.

6 years

8 years

4 years

None

**Answer** 4 years

**Solution** 4000 = 2000(1 + r/100)^2

(1 + r/100)^2 = 2

8000 = 2000(1+ r/100)^t

(1+ r/100)^t = 4

(1+ r/100)^2)^t/2 = 4

2*t/2 = 4

T = 4

**6)** x^2+1/x^2=2 find x-1/x

**Answer** 0

**Solution** (x – 1/x )^2 = x^2+1/x^2 – 2

= 2-2 = 0

X – 1/x = 0

**7)** A completes work in 15 days and B In 20 days. They agree to do the work together for Rs. 450. Find share of A

**Answer** 1800/7

**Solution** efficiency ratio of A and B = 20 : 15

= 4:3

Share of A = (450/4+3)*4

= 1800/7

**8)** In triangle ABC, AD is the median. O is a point on AD which is the centroid. Ratio AO:OD is?

**Answe**r 2:1

- Cos@/(1+sin@)+sin@/(1-sin@)=4

Find @

**Ans** 60°

- Avg salary of 19 employees is 40,000. If one more employee joins them the avg salary becomes 44000. Find that newly joined employee’s salary

**Answe**r 1,20,000

**Solution** average salary of 19 employees increased by 4000

It means that newly joined employees salary is 76,000 more than the new average salary

His salary = 76,000+ 44,000 = 1,20,000

- If the CP of an article is decreased by 10%. How much should new CP be increased so that the profit remains same

**Answer **11.11%

**Solution** new cp increased = 10*100/ 100-10

= 1000/90 = 11.11%

- Cost of a piece of cloth is Rs. 32 per metre. A shopkeeper announces 25% discount. If any customer wants to have benefit of Rs. 40 then what length of the cloth he should purchase?

**Answer** 5m

**Solution** discount on 1m = 32*25/100 = 8m

Discount on 5 m = 8*5 = 40m

- Ratio of investments made by A and B is 1/3:1/5. They together invested Rs. 960. Find the share of each.

**Answer** A share = 600 and B Share = 360

**Solution** A:B = 1/3 : 1/5

= 5:3

Share of A = (960/8)*5 = 600

Share of B = 960-600 = 360

- Area of rectangle is 60 sq m and its perimeter is 34. Find the length of its diagonal

**Answer** 13

**Solution** area = xy = 60

Perimeter = 2(x + y) = 34

X + y = 17

Squaring on both sides

x^2 + y^2 + 2xy = 289

x^2 + y^2 + 120 = 289

x^2 + y^2 = 169

Diagonal = 169^½

= 13

- In a circle a chord AB is drawn O is the center of the circle. Radius of circle is 10 cm Length of Chord AB is 16 cm. Find length of OD, where OD is a perpendicular on the chord AB

**Answer** 6 cm

**Solution** OD^2 + BD^2 = OB^2

OD^2 = 100 – 64 = 36

OD^2 = 6

29 august _ shift 1

- If you divide Rs. 960 among A and B in the ratio 1/2:1/3 then what is the difference in their share?

**Answer **240

**Solution** A:B = 1/3 : 1/5

= 5:3

Share of A = (960/8)*5 = 600

Share of B = 960-600 = 360

Their difference = 600 – 360 = 240

- Average marks of 20 students in a class is 35. If one student’s marks were misread as 85 instead of 45, what is the original average of the class?

**Answer** 33

**Solution** If one student’s marks were misread as 85 instead of 45 it means that the sum of total marks of all students increased by 40

So average increased by 40/20 = 2

Original average = 35- 2 = 33

- If tan (x – 15 ) = 3, then x = ?

**Answer** 75

**Solution** tan (75 – 15)

= tan 60 = 3

### Related Posts

« SSC CGL Tier 1 Shift-3 31st August Exam questions 2016 SSC CGL Tier 1 Aptitude questions answer 31st August 3rd Shift »