CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case –    

 

Ever since the Mahagathbandhan (grand alliance) of the Janata Dal (United), the Rashtriya Janata Dal and the Congress (71) an (72) Bharatiya Janata Party in the Bihar elections of 2015, the belief has been that the opposition’s efforts to regroup at the national level will (73) around these parties. So, when Bihar Chief Minister Nitish Kumar broke ranks and committed the JD(U)’s support to the BJP’s presidential nominee, Ram Nath Kovind, it came as a (74) for the entire opposition. Mr. Kovind was the Governor of Bihar till June, and Mr. Kumar called the support a one-off move on account of  (75) for him. Nonetheless, he went on to (76) the Congress for being unable to come up with a (77) alternative to that of the BJP’s agenda, saying a “reactive narrative” would not enable opposition unity. Mr. Kumar’s concerns are not without (78). The Congress put forth the candidature of Meira Kumar clearly as a reactive measure to counter the BJP’s nomination of a Dalit candidate. Till then, the opposition parties had been unable to agree on a candidate due to either a lack of (79) or an (80) to set a proactive agenda against the BJP, which seemed to be shaping the contours of the political discourse with ease.

71) a)  whipped b) fiasco c) debacles d)  defeated     

72) a)  relieved b) ascendant c) deployed d) dominant     

73) a)  fuse b) coalesce c) connect d) gather                 

74) a)  setback b) reversed  c) downfall d) collapsed           

75) a)  concern b) charity  c) amity d) goodwill    

76) a) admonish b) criticize c) castigate d) scold        

77) a)  coherent b) reasonable c) tenable d) unconvincing   

78) a)  merit b) grace c) disvalue d) virtue e)  edge       

79) a)  alliance b) solidarity c) consensus d) adhesion     

80) a)  inability b) capacity c) disability d) power  

 

ANSWERS

71. D

72. B

73. B

74. A

75. D

76. C

77. A

78. A

79. C

80. A

Published by

niyati chaudhry

I am B.Tech in Electrical and Electronics Engineering , currently pursuing Masters in English from IGNOU and presently working as an ' English language Faculty' at Plutus academy for competitive exams like Bank PO , SSC etc. I have a great interest in writing to help students who can't afford classes. I believe in hard work as short cuts have short life.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *