CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

 

 

  • Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    (COMMON)

The dramatic but (71) calving of a trillion-ton iceberg from the Larsen C Ice Shelf in Antarctica (72) the question, did a warming atmosphere have a significant (73) on the process? Scientists from Project MIDAS, a U.K.-based Antarctic research project that has been looking at the ice shelf for many years, have said the (74) of icebergs is natural, and no (75) to human-induced climate change was available in this case. Yet, the impact of such a loss on the stability of the ice shelf itself may not be (76). Should it disintegrate, glaciers normally feeding into the floating shelf may have nothing to (77) them, and could then contribute to sea level rise, possibly at a slow rate. Such fears are based on the (78) data on the thinning of the Larsen Ice Shelf. Researchers said in 2003 that Antarctic Peninsula ice shelves (79) each year since 1980 by about 300 sq.km. This erosion has been (80) by two previous collapses of smaller ice shelves, Larsen A in 1995 and Larsen B in 2002, the latter providing strong evidence of subsequently accelerated glacier flow into the sea.

 

71) a)  sure b) inevitable c) perfect d) compulsory

72) a)  lifts b) escalates c) pushes d) raises 

73) a)  influence b) footprint c) impact d) standard  

74) a)  formation b) design c) collision d) collaboration 

75) a)  reluctance b) perfection c) link d) connection 

76) a) benign b) liberal c) Clement d) harmless 

77) a)  compelled b) limitations  c) refrain d) restrain                

78) a)  confident b) unambiguous c) restricted d) hazy 

79) a) retreated b) retired c) escaped d) fell  

80) a)  interspersed b) mingled c) divided d) fluctuated  

 

ANSWERS

71. B

72. D

73. C

74. A

75. C

76. A

77. D

78. B

79. A

80. A

 

Published by

niyati chaudhry

I am B.Tech in Electrical and Electronics Engineering , currently pursuing Masters in English from IGNOU and presently working as an ' English language Faculty' at Plutus academy for competitive exams like Bank PO , SSC etc. I have a great interest in writing to help students who can't afford classes. I believe in hard work as short cuts have short life.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *