CLOZE TEST 5 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 5 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 5 FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

 

Fresh (71) of loss of forest cover in the Indian Sundarbans, which represent a third of the largest (72) mangrove ecosystem in the world, is a reminder that an (73) effort is necessary to preserve them. Long-term damage to the highly productive mangroves on the Indian side occurred during the colonial era, when forests were cut to (74) cultivation. As a recent Jadavpur University study has pointed out, climate change appears to be an (75) threat to the entire 10,000 sq km area that also (76) Bangladesh towards the east, and sustains millions of people with food, water and forest products. There is also a (77) population of tigers that live here, adapted to move easily across the land-sea interface. The Sundarbans present a (78) example of what loss of ecology can do to a landscape and its people, as islands (79) and sediment that normally adds to landmass is (80) upstream in rivers by dams and barrages; such a loss is not compensated by the limited benefits available elsewhere in the islands from additions.

71) a) evidence b) document c) trace d) proof                                 

72) a) immediate b) contiguous c) embracing d) single                 

73) a) discriminated b) contracted c) dwindled d) accelerated                                 

74) a) expedite b) impede c) perplex d)  facilitate                        

75) a) emerging b) coming c) spring d) intruding                       

76) a) straddles b) expands c) stands d) flows                          

77) a) special b) unique c) outstanding d) exceptional                 

78) a) stark b) bleak c) hostile d) cold                                                 

79) a)  diminished b) expands c) shrink d) contract                    

80) a)  snared b) charged c) trapped d) webbed                       

 

ANSWERS 

71. a

72. b

73. d

74. d

75. d

76. a

77. b

78. a

79. c

80. c

Published by

niyati chaudhry

I am B.Tech in Electrical and Electronics Engineering , currently pursuing Masters in English from IGNOU and presently working as an ' English language Faculty' at Plutus academy for competitive exams like Bank PO , SSC etc. I have a great interest in writing to help students who can't afford classes. I believe in hard work as short cuts have short life.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *