PASSIVE VOICE FOR SSC CGL

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 0 reviews

PASSIVE VOICE FOR SSC CGL

PASSIVE VOICE FOR SSC CGL

Active Voice

In Active voice the subject performs the action on the object .

General formula – Sub + verb + Obj

 

Passive Voice

In Passive voice the verb expresses the object on which the action is done by the object.

General formula – Obj + Helping verb + V3 + By + Sub

 

When we use passive voice ?

We generally use passive voice in those sentences –

 

Where the action matters and not the doer

 

         The old lady was declared dead.

 

Where the doer of the action is either unknown or irrelevant .

 

         The whole slum was shifted to the new defence colony .

When the subject itself can’t do the action .

 

 

          Trees were planted on the World Environment Day .

 

INDEFINITE TENSE

 

TENSE ACTIVE VOICE PASSIVE VOICE
SIMPLE PRESENT SUB + V1 + OBJ OBJ + IS/AM/ARE + V3 + BY + SUB
SIMPLE PAST SUB + V2 + OBJ OBJ + WAS/WERE + V3 + BY + SUB
SIMPLE FUTURE SUB + SHALL/WILL + V1 + OBJ OBJ + SHALL/WILL + BE + V3 + BY + SUB

 

ACTIVE SENTENCES                                                        PASSIVE SENTENCES

 

The boss fired her .                                                                        She was fired .

I will not accept his proposal .                                                 His proposal will not be

                                                                                                              accepted by me .

She receive the award with dignity .                                   The award is received by

                                                                                                            her with dignity .

She learns dance here.                                                             Dance is learnt here by her.

The housekeeper cleaned the mess.                                   The mess was cleaned .

IMPORTANT POINTS TO REMEMBER

  1. In the first and last sentence we have not used “by + subject” and the reason behind this is many actions are done by a particular person only like –

  1. Only a boss can fire employee

  2. Generally a housekeeper or cleaner cleans the mess

So in such sentences “by + subject” is not required.

 

NOTE

We can’t convert a sentence in passive voice in which any form of “be” is used as the main verb of the sentence .

I was busy at that time.   (active voice)

(main verb)

The passive voice of the above sentence is not possible.

 

CONTINUOUS TENSE

 

TENSE ACTIVE VOICE PASSIVE VOICE
PRESENT CONTINUOUS SUB + IS/AM/ARE + V1 + ing + OBJ OBJ + IS/AM/ARE + BEING + V3 + BY + SUB
PAST CONTINUOUS SUB + WAS/WERE + V1 + ing + OBJ OBJ + WAS/WERE + BEING + V3 + BY + SUB

 

NOTE    

Passive voice of future continuous is not possible.  

Active                                                                              Passive

She was writing the letter .                        The letter was being written by her.      

He is giving water to plants.                      The plant are being given water by him .

They are expecting the announcement .  The announcement is being expected by them.

 

PERFECT TENSE

 

TENSE ACTIVE VOICE PASSIVE VOICE
PRESENT PERFECT SUB + HAS/HAVE + V3 + OBJ OBJ + HAS/HAVE + BEEN + V3 + BY + SUB
PAST PERFECT SUB + HAD + V3 + OBJ OBJ + HAS/HAVE + BEEN + V3 + BY + SUB
FUTURE  PERFECT SUB + SHALL/WILL + HAVE + V3 + OBJ OBJ +SHALL/WILL + HAVE + BEEN + V3 + BY + SUB

 

Active                                                                              Passive

She has received the parcel .                                       The parcel has been received by her .

She will have created the file by that time.               The file will have been created by her by          

                                                                                           That time .

They had left the village before the sun rose.          The village had been left by them

                                                                                             before the sun rose.

 

NOTE (TO +V1)

 

SUB + HAS/HAVE/HAD + TO + V1 + OBJ – ACTIVE VOICE

OBJ +  HAS/HAVE/HAD + TO + BE + V3 + SUB – PASSIVE VOICE

You have to complete this target on time. (Active voice)

This target has to be completed by you on time. (Passive voice)

She has to find the research papers from the company. (Active voice)

The research papers have to be found by her from the company. (Passive voice)

 

IMPERATIVE SENTENCES

Requests, suggestions, advice and commands are expressed through imperative sentences. Usually the subject is not mentioned in such sentences and the listener is the subject here.

 

Basically imperative sentence are of 3 types –

  1. With object

Pass the book . (active voice)

Let the book be passed . (passive voice)

             Or

You are ordered to pass the book.

 

General formula – Let + obj + be + v3

                                  Or

                            You are ordered/requested/forbidden/suggested + to + v1 + object  

 

  1. Without object

Get lost . (active voice)

You are ordered to get lost . (passive voice)

 

General formula –  You are ordered/requested/forbidden/suggested + to + v1 + object  

 

  1. Imperative sentences involving moral suggestions.

Respect the elder . (active voice)

The elders should be respected. (passive voice)

General formula – obj + should + be + V3

 

PASSIVE VOICE WITH MODALS

 

ACTIVE VOICE PASSIVE VOICE
SUB + MODAL + V1 + OBJ OBJ + MODAL + BE + V3 + BY + SUB
SUB + MODQAL + HAVE + V3 + OBJ OBJ + MODAL + HAVE +BEEN + V3 + BY + SUB

 

NOTE

Passive voice of modal continuous is not possible.

 

LINKING VERBS

Linking verbs are always followed by adjectives.

 

The food tastes delicious.     (active voice)

                         (Adjective)

 

The food is delicious when it is tasted  (passive voice)

 

General formula – SUB + VERB + ADJECTIVE + WHEN + PRONOUN + HELPING VERB + V3

 

Perfume smells fruity. (active voice)

The perfume is fruity when it is smelt . (passive voice)

 

Some of the linking verbs are –

Appear, be, become, feel. Get, look,  remain, seem, smell, sound, stay, taste, turn

 

INTERROGATIVE SENTENCES

 

Basically there are two types of interrogative sentences –

 

 

  • The one that start with helping verbs

 

 

Has he removed the file from the desktop ? (active voice)

Has the file been removed by him from the desktop ? (passive voice)

 

Start the sentence with the helping verb which goes with the object of the sentence.

 

  1. The one that start with question words (what, why, when, where, why, how).

 

Why have you removed the file from the desktop ? (active voice)

Why have the fle been removed by you from the desktop ? (passive voice)

 

Start the sentence with the question word only.

 

PREVIOUS YEARS QUESTIONS OF VOICE

 

In the following questions, sentences have been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same meaning  in Passive/Active Voice.  

 

  1. Rohit had written an essay on ‘Pollution’.

1) An essay on ‘Pollution’ was written by Rohit.

2) An essay on ‘Pollution’ had been written by Rohit.

3) An essay on ‘Pollution’ wrote Rohit.

4) An essay on ‘Pollution’ have been written by Rohit

 

  1. He had already torn the pages of the book.

1) The pages of the book has already been torn by him.

2) The pages of the book have already been torn by him.

3) The pages of the book had already been torn by him.

4) The pages of the book had already torn by him.

 

3.This word cannot be uttered by a sane man

1) A sane man did not utter this word.

2) A sane man will not utter this word.

3) A sane man cannot utter the word.

4) A sane man cannot utter this word.

 

  1. The national anthem is being sung by Jason.

1) Jason was singing the national anthem.

2) Jason is singing the national anthem.

3) Jason sings the national anthem.

4) Jason has sung the national anthem.

Correct Answer: Jason is singing the national anthem.

 

5.Can he complete the job in three weeks?

1) Can he in three weeks complete the job ?

2) Can’t the job be completed by him in three weeks ?

3) Can the job be completed by him in three weeks ?

4) He cannot complete the job in three weeks ?

 

  1. Grid failure brings five hundred trains to a halt.

1) Five hundred trains are being brought to a halt by grid failure.

2) Five hundred trains are brought to a halt by grid failure.

3) Five hundred trains were brought to a halt by grid failure.

4) Five hundred trains had been brought to a halt by grid failure.

 

  1. The teacher was pleased with his recitation.

1) His recitation pleases the teacher.

2) His recitation pleased the teacher.

3) His recitation will please the teacher.

4) His recitation has pleased the teacher.

 

  1. We saw her singing at her work.

1) Her singing was seen by us at her work.

2) Her singing was seen at her work by us.

3) She was seen being sung at her work by us.

4) She was seen singing at her work.

 

  1. They will help us with money.

1) We will be helped by them with money.

2) We should be helped by them with money.

3) We must be helped by them with money.

4) We could be helped by them with money.

 

  1. I was asked my name.

1) My name was asked for.

2) They asked me my name.

3) They asked my name from me.

4) My name was asked.

 

  1. Kamala was told the bad news as soon as she arrived.

1) Someone had told Kamala the bad news as soon as she arrived.

2) Some is telling Kamala the bad news as soon as she arrived.

3) Someone told Kamala the bad news as soon as she arrived.

4) Someone has told Kamala the bad news as soon as she arrived.

 

  1. The girl’s death has opened a can of worms.

1) A can of worms is being opened by the girl’s death.

2) A can of worms has been opened by the girl’s death.

3) A can of worms are being opened by the girl’s death.

4) A can of worms were being opened by the girl’s death.

 

  1. By that time tomorrow, they would have completed the work allotted to them.

1) By that time tomorrow, the work allotted to them would be completed by them.

2) By that time tomorrow, the work allotted to them would complete by them.

3) By that time tomorrow, the work allotted to them would be complete by them.

4) By that time tomorrow, the work allotted to them would have been completed by them.

 

  1. While I was on holiday, my camera was stolen from my hotel room.

1) While I was on holiday, somebody stole my camera from my hotel room.

2) While I was on holiday, my camera had been stolen from my hotel room.

3) While I was on holiday, they steal my camera from my hotel room.

4) While I was on holiday, they had stolen my camera from my hotel room.

 

  1. Do all the necessary tests soon.

1) All the necessary tests may be done soon.

2) Let all the necessary tests be done soon.

3) Let all the necessary tests were done soon.

4) All the necessary tests have to be done soon.

 

  1. She had locked the door, before she left.

1) She locks the door, before she leaves.

2) She locked the door and left.

3) The door was locked by her, before she took leave.

4) The door had been locked by her, before she left.

 

  1. Bravery and loyalty were rewarded by the king.

1) Reward was given for bravery and loyalty.

2) The King rewarded bravery and loyalty.

3) The king gave a reward for a bravery and loyalty.

4) For loyalty and bravery it is said that the king gave reward.

 

18.I remember them taking me to the zoo.

1) I remember having being taken to the zoo.

2) I remember to be taken to the zoo.

3) I remember being taken to the zoo.

4) I remember I was taken to the zoo.

 

  1. Who has destroyed Nagasaki?

1) By whom Nagasaki have been destroyed?

2) By whom has Nagasaki been destroyed?

3) By whom Nagasaki had been destroyed?

4) By whom Nagasaki has been destroyed?

 

  1. Arun has written a newspaper report on the inauguration of Delhi Metro Railways.

1) A newspaper report on the inauguration of Delhi Metro Railways have been written by Arun.

2) A newspaper report on the inauguration of Delhi Metro Railways had been written by Arun.

3) A newspaper report on the inauguration of Delhi Metro Railways is written by Arun.

4) A newspaper report on the inauguration of Delhi Metro Railways has been written by Arun.

 

  1. The old owl will listen to the squirrel’s problems, patiently.

1) The squirrel’s problems shall be listened patiently by the old owl.

2) The squirrel’s problems will be listened to patiently by the old owl.

3) The squirrel’s problems would be listened patiently by the old owl.

4) The squirrels problems should be listened patiently by the old owl.

 

  1. Parents elected him the chairman of PTA as he was the only talented contestant.

1) He was elected the chairman of PTA by parents as he was the only talented contestant.

2) He had been elected the chairman of PTA by parents as he was the only talented contestant.

3) He have been elected the chairman of PTA by parents as he is the only talented contestant.

4) He is elected the chairman of PTA by parents as he was the only talented contestant. Correct Answer: He was elected the chairman of PTA by parents as he was the only talented contestant.

 

  1. The movie will create tension in the Indian society.

1) Tension would be created in the Indian society by the movie.

2) The tension shall be created in the Indian society by the movie.

3) Tension will be created in the Indian society by the movie.

4) The tension can be created in the Indian society by the movie.

 

24.Late arrival of the Gomati Express created confusion among the passengers.

1) Confusion has been created among passengers due to the late arrival of the Gomati Express.

2) Confusion have been created among passengers due to the late arrival of the Gomati Express.

3) Confusion was created among passengers due to the late arrival of the Gomati Express.

4) Confusion is created among passengers due to the late arrival of the Gomati Express.

 

  1. The scorpion stung the farmer.

1) The farmer was stung by the scorpion.

2) The farmer had been stung by the scorpion.

3) The farmer is stung by the scorpion.

4) The farmer has been stung by the scorpion.

Correct Answer: The farmer was stung by the scorpion.

 

Answers

 

  • An essay on ‘Pollution’ had been written by Rohit.

 

    1. The pages of the book had already been torn by him.
    2. A sane man cannot utter this word
    3. Jason is singing the national anthem.
    4. Can the job be completed by him in three weeks ?
    5. Five hundred trains are brought to a halt by grid failure.
    6. His recitation pleased the teacher.
    7. She was seen singing at her work.
    8. We will be helped by them with money.
    9. hey asked me my name.
    10. Someone told Kamala the bad news as soon as she arrived.
    11. A can of worms has been opened by the girl’s death.
    12. By that time tomorrow, the work allotted to them would have been completed by them.  
    13. While I was on holiday, somebody stole my camera from my hotel room.
    14.  Let all the necessary tests be done soon
    15. The door had been locked by her, before she left.
    16. The King rewarded bravery and loyalty.
    17. I remember being taken to the zoo.
    18.  By whom has Nagasaki been destroyed?
    19. A newspaper report on the inauguration of Delhi Metro Railways has been written by Arun.
    20. The squirrel’s problems will be listened to patiently by the old owl.
    21. He was elected the chairman of PTA by parents as he was the only talented contestant.
    22. Tension will be created in the Indian society by the movie.
    23. Confusion was created among passengers due to the late arrival of the Gomati Express.
    24. Confusion was created among passengers due to the late arrival of the Gomati Express.

 

DAILY VOCABULARY 1

DAILY VOCABULARY 1

 

A large no.of pious people mustered to bolster the neophyte. But the obstinate moron gave an obscene performance which mutilated his career and the show was panned by the pivotal critics.

 

PIOUS – deeply religious, devoted to a particular religion

(adjective)

Synonyms –  dedicated, devoted, loyal, good

Antonyms –  disloyal, faithless, false, fickle, inconstant

 

MUSTERED– to gather together (a group of people, soldiers, etc.)

(verb)          to work hard to find or get (courage, support, etc.), an act of assembling

Synonyms – gathering, assembly, meeting

 

BOLSTER – to support or strengthen, to hold up or serve as a foundation for

(verb)

        

Synonyms – support, uphold, brace

Antonyms – to weaken something 

 

NEOPHYTE – a person who has just started learning or doing something

(noun)       

   

Synonyms- proselyte, beginner

Antonyms –  expert, master, professional, veteran 

 

OBSTINATE –  refusing to change behaviour or ideas , stubborn

(adjective)  

   

Synonyms – adamant , bullheaded, hardheaded, immovable, obdurate

Antonyms – acquiescent, agreeable, amenable, compliant

 

MORON – a very stupid or foolish person

(noun)

 

 

OBSCENE –  very offensive in usually a shocking way

(adjective)   abhorrent to morality or virtue

Synonyms- bawdy, indecent, lewd, vulgar

Antonyms –  clean, decent, non obscene

 

MUTILATE– to cause severe damage to

(verb)

     

Synonyms – cripple, disable, incapacitate

Antonyms –  heal, rehabilitate  

 

PAN –  to criticize (a book, movie, play, etc.) severely

(verb)

 

PIVOTAL – central and most important

(adjective)

Synonyms –  critical, key, crucial, vital

Antonyms –  insignificant, minor, trivial, unimportant

 

 

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL-

1. Words written on tomb –

  1. Pedant
  2. Epitaph
  3. Waybill
  4. Succulent      

 

2. Cure for all –

  1. Panacea
  2. Anecdote
  3. Usurer
  4. Parvenu                         

 

3. Partners in crime –

  1. Conspirator
  2. Traitor                          
  3. Accomplice
  4. Henchman

 

4. Related to cows –

  1. Bovine
  2. Brine                          
  3. Shrine
  4. Twine

 

5. Platform for a speaker –

  1. Tribune
  2. Podium
  3. Rostrum
  4. Pulpit                             

 

6. Killing of a whole group/ race of people –

  1. Genocide
  2. Homicide                                          
  3. Patricide
  4. Phenoxide  

 

7. Live in relationship –

  1. Impunity
  2. Pensive
  3. Leer
  4. Concubinage                      

 

8. The worshiping of images –

  1. Idolatry
  2. Hutch
  3. Recant
  4. Inheritance                      

 

9. The one who admires oneself –

  1. Nepotism
  2. Narcissism
  3. Fenguism                                        
  4. Revenguism

 

10. Study of birds –

  1. Anthropology
  2. Zoology
  3. Sociology
  4. Ornithology                               

 

ANSWERS

  1. (2)
    1. Pedant – a person who is excessively concerned with minor details and rules or with displaying academic learning.
    2. Epitaph – a phrase or form of words written in memory of a person who has died
    3. Waybill -a list of passengers or goods being carried on a vehicle.
    4. Succulent – (of food) tender, juicy, and tasty.     

     

  2. (1)
    1. Panacea – cure for all disease 
    2. Anecdote – a short amusing or interesting story about a real incident or person.
    3. Usurer – a person who lends money at unreasonably high rates of interest.
    4. Parvenu  – a person of humble origin who has gained wealth, influence, or celebrity.                       

     

  3. (3) 
    1. Conspirator -a person who takes part in a conspiracy.
    2. Traitor – a person who betrays someone or something, such as a friend.                          
    3. Accomplice – a person who helps another commit a crime.
    4. Henchman – a faithful follower or political supporter

     

  4. (1) 
    1. Bovine – relating to or affecting cattle.
    2. Brine – water strongly impregnated with salt.                          
    3. Shrine – a place regarded as holy because of its associations with a divinity or a sacred person or relic
    4. Twine – strong thread or string consisting of two or more strands of hemp or cotton twisted together.

     

  5. (2)   
    1. Tribune – an official in ancient Rome chosen by the plebeians to protect their interests.
    2. Podium – a small platform on which a person may stand to be seen by an audience, as when making a speech or conducting an orchestra.
    3. Rostrum – a raised platform on which a person stands to make a public speech, receive an award or medal, play music, or conduct an orchestra.
    4. Pulpit – a raised enclosed platform in a church or chapel from which the preacher delivers a sermon.                            

     

          

  6. (1)         
    1. Genocide – the deliberate killing of a large group of people
    2. Homicide – the killing of one person by another.                                         
    3. Patricide – the killing of one’s father.
    4. Phenoxide  – chemical 

     

  7. (4)                 
    1. Impunity – exemption from punishment or freedom from the injurious consequences of an action.
    2. Pensive – engaged in, involving, or reflecting deep or serious thought.
    3. Leer – look or gaze in a lascivious or unpleasant way.
    4. Concubinage – the practice of keeping a concubine, or the state of being a concubine.                     

     

  8. (1)                         
  9. (2)             
    1. Nepotism – the practice among those with power or influence of favouring relatives or friends, especially by giving them jobs.
    2. Narcissism – excessive interest in or admiration of oneself and one’s physical appearance.
    3. Fenguism                                        
    4. Revenguism

     

  10. (4)                           Anthropology – study of evolution of humans 
  11. Zoology  – the scientific study of the behaviour, structure, physiology, classification, and distribution of animals.
  12. Sociology – the study of the development, structure, and functioning of human society.
  13. Ornithology  – study of birds        

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

 

The (71) between Indian and Chinese troops in the Sikkim section of the Line of Actual Control (LAC) between the two countries has led to a (72) of the Kailash Mansarovar yatra via the new Nathu La route. The incident first (73) when Chinese troops (74) into Indian territory and razed two Indian army bunkers near the Lalten post. Subsequently, a flag meeting was (75) on June 20 where the Chinese side informed that they wouldn’t allow Indian pilgrims to cross over for the yatra through Nathu La.Beijing now says its actions were in (76) to Indian troops crossing over into Chinese territory. It will be (77) that the Nathu La route for the Mansarovar yatra was inaugurated in 2015, making the annual pilgrimage shorter and more (78). Apparently in recognition of the new BJP-led government in New Delhi, the new yatra route was projected as Beijing being (79) to Hindu religious sentiments. Today, Beijing seems to be using the same principle to put (80) on New Delhi by blocking the pilgrimage via Nathu La.

 

71) a) toss up b) horse race c) stand off d) deadlock                        

72) a) recession b) remission c) doldrum d) suspension 

73) a) flared b) boosted c) blazed d) surged   

74) a) interceded b) fiddled c) bothered d)  intruded                

75) a) massed b) dissolved c) summoned d) convened       

76) a) retaliation b) castigation c) nemesis d) penalty 

77) a) remembered b) reminded c) recalled d) flashbacked 

78) a) genial b) easeful c) restful d) comfortable 

79) a) sensitive b) dormant c) reluctant d) ignoring

80) a) pressure  b) force c) impression d) compression  

 

ANSWERS

71. C

72. D

73. A

74. D

75. D

76. A

77. C

78. D

79. A

80. A

 

ERROR DETECTION FOR SSC CGL

ERROR DETECTION FOR SSC CGL

ERROR DETECTION FOR SSC CGL

1. The Indian government has been wise to avoid escalation in/(a) the face of China’s aggressive barrage,/(b) but that should not stop it from communicating its position in more discreet way. /(C) no error/(d)

2. Any genuine enforcement of a minimum age at work will elude/(a) governments so long as a universal minimum/(b) wage of subsistence for the adult workforce is not implemented scrupulous./(c) NO ERROR /(d) 

3.The fiscal space now available has been strengthen /(a) by steady economic growth, and/(b) more should be done to eliminate subsidies for the richest quintile./(c) NO ERROR/(d) 

4.Sustaining and improving the quality of life will depend on policies/(a) crafted to handle major emerging challenge /(b) such as urbanization, the housing deficit, access to power, water, education and health care./(c) NO ERROR/(d)  

5. Universities are arenas for intellectual evolution,/(a) they are meant to be spaces where discussion/(b) and debate push boundaries, where students can learn the art of provocation./(c) NO ERROR/(d)

6.That so much time should have been lost in both instance/(a) to put the painful past behind them only speaks to the/(b) powerful presence of nationalist sensibilities that invariably distort the moral force of reconciliation./(c) NO ERROR/(d)

7.The favourable public opinion in both countries/(a) towards one another will possibly prove critical in/(b) consolidating upon the current strengths in the economic partnership./(c) NO ERROR/(d)

8.Given the number of ongoing inter-State disputes/(a) and those like to arise in future, it may be difficult for/(b) a single institution with a former Supreme Court judge as its chairperson to give its ruling within three years./(c) NO ERROR/(d)

9. A positive feature of the proposed/(a) changes are that there will be an expert/(b) agency to collect data on rainfall, irrigation and surface water flows./(c) NO ERROR/(d)

10. The Act contains the controversial provision/(a) that condone the employment of children below 14 years/(b) under the rubric of family enterprises and the declassification of several industries as hazardous occupations./(c) NO ERROR/(d)

ANSWERS

  1. C , ‘more’ takes plural noun with it so ‘ways’ will replace ‘way’.
  2. C, Here scrupulous is adjective but to describe a verb adverbs are used so ‘scrupulously’ will replace ‘scrupulous’.
  3. A , With has we use the third form of the verb so strengthened will replace strengthen.
  4. B, challenges will replace challenge.
  5. D, NO ERROR
  6. A, ‘Both’ takes plural verb after it so instances will replace instance.
  7. B, for two nouns/things we use each other and for more than two we use one another.
  8. B, likely will replace like.
  9. B, the main subject of the sentence is a positive feature so the verb ‘is’ will replace ‘are’.
  10. B,  controversial provision is the subject here which is singular so condones will replace condone.

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case- 

 

Ravi Shastri’s Appointment as the Indian cricket team’s head coach was a (71) conclusion ever since the strained equation between skipper Virat Kohli and the then coach, Anil Kumble, forced the (72) to resign. Kohli has always had a (73) working relationship with Shastri, who was the team director from 2014 to mid-2016, a phase during which India (74) as the number one Test team (75) qualifying for the 2015 World Cup semi-final in Australia. Yet, the manner in which the latest transition was effected has left much (76). It raises the question whether a captain should have such (77) influence in picking the team’s coach. There is no (78) that it was Kohli’s view that (79) on who should be out of the reckoning and who in. This does not reflect well on the three parties involved in (80) the coach — the Board of Control for Cricket in India, the Committee of Administrators and the Cricket Advisory Committee featuring eminent former players such as Sachin Tendulkar, Sourav Ganguly, and V.V.S. Laxman. With Shastri billed as the favorite, a seemingly token selection procedure was undertaken, with Virender Sehwag being one of the candidates to have been interviewed on Monday.

 

71) a)  foregone b) latest c) renewed d)  normal                             

72) a) latter b) later c) recent d) of lately                                  

73) a)  unworried b) secure c) pleasant d) comfortable               

74) a)  unfolded b) emerged c) flourished d) apparent                     

75) a) beyond b) except c) besides d) bars                                  

76) a) hatred b) anger c) grudge d) bitterness                                  

77) a) reduced b) overwhelming c) forceful d) unbearable                  

78) a) doubting b) issue c) point d) topic                                               

79) a) prevailed b) raised c) fastened d) conquered                       

80) a) picking b) harvesting c) collecting d) including                      

 

ANSWERS

71. A

72. A

73. D

74. B

75. C

76. D

77. B

78. A

79. A

80. A

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 7 FOR SSC CGL

 

 

  • Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    (COMMON)

The dramatic but (71) calving of a trillion-ton iceberg from the Larsen C Ice Shelf in Antarctica (72) the question, did a warming atmosphere have a significant (73) on the process? Scientists from Project MIDAS, a U.K.-based Antarctic research project that has been looking at the ice shelf for many years, have said the (74) of icebergs is natural, and no (75) to human-induced climate change was available in this case. Yet, the impact of such a loss on the stability of the ice shelf itself may not be (76). Should it disintegrate, glaciers normally feeding into the floating shelf may have nothing to (77) them, and could then contribute to sea level rise, possibly at a slow rate. Such fears are based on the (78) data on the thinning of the Larsen Ice Shelf. Researchers said in 2003 that Antarctic Peninsula ice shelves (79) each year since 1980 by about 300 sq.km. This erosion has been (80) by two previous collapses of smaller ice shelves, Larsen A in 1995 and Larsen B in 2002, the latter providing strong evidence of subsequently accelerated glacier flow into the sea.

 

71) a)  sure b) inevitable c) perfect d) compulsory

72) a)  lifts b) escalates c) pushes d) raises 

73) a)  influence b) footprint c) impact d) standard  

74) a)  formation b) design c) collision d) collaboration 

75) a)  reluctance b) perfection c) link d) connection 

76) a) benign b) liberal c) Clement d) harmless 

77) a)  compelled b) limitations  c) refrain d) restrain                

78) a)  confident b) unambiguous c) restricted d) hazy 

79) a) retreated b) retired c) escaped d) fell  

80) a)  interspersed b) mingled c) divided d) fluctuated  

 

ANSWERS

71. B

72. D

73. C

74. A

75. C

76. A

77. D

78. B

79. A

80. A

 

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

CLOZE TEST FOR SSC CGL

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case –    

 

Ever since the Mahagathbandhan (grand alliance) of the Janata Dal (United), the Rashtriya Janata Dal and the Congress (71) an (72) Bharatiya Janata Party in the Bihar elections of 2015, the belief has been that the opposition’s efforts to regroup at the national level will (73) around these parties. So, when Bihar Chief Minister Nitish Kumar broke ranks and committed the JD(U)’s support to the BJP’s presidential nominee, Ram Nath Kovind, it came as a (74) for the entire opposition. Mr. Kovind was the Governor of Bihar till June, and Mr. Kumar called the support a one-off move on account of  (75) for him. Nonetheless, he went on to (76) the Congress for being unable to come up with a (77) alternative to that of the BJP’s agenda, saying a “reactive narrative” would not enable opposition unity. Mr. Kumar’s concerns are not without (78). The Congress put forth the candidature of Meira Kumar clearly as a reactive measure to counter the BJP’s nomination of a Dalit candidate. Till then, the opposition parties had been unable to agree on a candidate due to either a lack of (79) or an (80) to set a proactive agenda against the BJP, which seemed to be shaping the contours of the political discourse with ease.

71) a)  whipped b) fiasco c) debacles d)  defeated     

72) a)  relieved b) ascendant c) deployed d) dominant     

73) a)  fuse b) coalesce c) connect d) gather                 

74) a)  setback b) reversed  c) downfall d) collapsed           

75) a)  concern b) charity  c) amity d) goodwill    

76) a) admonish b) criticize c) castigate d) scold        

77) a)  coherent b) reasonable c) tenable d) unconvincing   

78) a)  merit b) grace c) disvalue d) virtue e)  edge       

79) a)  alliance b) solidarity c) consensus d) adhesion     

80) a)  inability b) capacity c) disability d) power  

 

ANSWERS

71. D

72. B

73. B

74. A

75. D

76. C

77. A

78. A

79. C

80. A

CLOZE TEST 5 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 5 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 5 FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

 

Fresh (71) of loss of forest cover in the Indian Sundarbans, which represent a third of the largest (72) mangrove ecosystem in the world, is a reminder that an (73) effort is necessary to preserve them. Long-term damage to the highly productive mangroves on the Indian side occurred during the colonial era, when forests were cut to (74) cultivation. As a recent Jadavpur University study has pointed out, climate change appears to be an (75) threat to the entire 10,000 sq km area that also (76) Bangladesh towards the east, and sustains millions of people with food, water and forest products. There is also a (77) population of tigers that live here, adapted to move easily across the land-sea interface. The Sundarbans present a (78) example of what loss of ecology can do to a landscape and its people, as islands (79) and sediment that normally adds to landmass is (80) upstream in rivers by dams and barrages; such a loss is not compensated by the limited benefits available elsewhere in the islands from additions.

71) a) evidence b) document c) trace d) proof                                 

72) a) immediate b) contiguous c) embracing d) single                 

73) a) discriminated b) contracted c) dwindled d) accelerated                                 

74) a) expedite b) impede c) perplex d)  facilitate                        

75) a) emerging b) coming c) spring d) intruding                       

76) a) straddles b) expands c) stands d) flows                          

77) a) special b) unique c) outstanding d) exceptional                 

78) a) stark b) bleak c) hostile d) cold                                                 

79) a)  diminished b) expands c) shrink d) contract                    

80) a)  snared b) charged c) trapped d) webbed                       

 

ANSWERS 

71. a

72. b

73. d

74. d

75. d

76. a

77. b

78. a

79. c

80. c

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

ONE WORD SUBSTITUTION FOR SSC CGL

  1. Study of sounds –
  1. Linguistics
  2. Aeronautics
  3. Statastics
  4. Acoustics                                     

 

  1. Fear of males –
  1. Androphobia
  2. Orthophobia
  3. Claustrophobia
  4. Haemophilia                                      

 

  1. Craze or love for flowers –
  1. Lactomania
  2. Anthomania

     (c) Cliptomania                                 

     (d) Reversomania

 

  1. Pair of pigeon –
  1. Bevy
  2. Gentry
  3. Brace
  4. Herd                        

 

  1. Dead body of an animal –
  1. Carcase
  2. Corpse
  3. Cache
  4. Callous                                 

 

  1. Fear of doctors –
  1. Catropea
  2. Cellophobia
  3. Canophilist
  4. Caucus                                

 

  1. House of an arab –
  1. Drey
  2. Drover
  3. Dowar
  4. Dismay                          

 

  1. Boredom in life –
  1. Gust
  2. Harlot
  3. Impious
  4. Ennui                                  

 

  1. A funeral bell –
  1. Libel
  2. Knell
  3. Matin
  4. Nectar                              

 

  1. Lover of learning –
  1. Bibliophile
  2. Philanthropist
  3. Philomath
  4. Recluse                                           

 

ANSWERS

  1. d
    1. Linguistics – the scientific study of language and its structure
    2. Aeronautics – the science or practice of building or flying aircraft.
    3. Statastics – the practice or science of collecting and analysing numerical data in large quantities
    4. Acoustics – the properties or qualities of a room or building that determine how sound is transmitted in it

     

  2. a
  3. Androphobia – An abnormal and persistent fear of men
  4. Orthophobia – orthophobia is the fear of propriety or correct behavior
  5. Claustrophobia – fear of closed places
  6. Haemophilia – a medical condition in which the ability of the blood to clot is severely reduced
  7. b
    1. Lactomania  – related to milk
    2. Anthomania –  An extravagant passion for flowers

    (c) Cliptomania – a recurrent urge to steal, typically without regard for need or profit.

    (d) Reversomania

  8. c
    1. Bevy – a large group of people or things of a particular kind.
    2. Gentry – group of gentleman and gentlewoman
    3. Brace –a device fitted to something
      Herd – a large group of animals, especially hoofed mammals, that live together or are kept together as livestock.                       

     

  9. a
  10. Carcase – the dead body of an animal.
  11. Corpse – a dead body, especially of a human being rather than an animal.
  12. Cache – a collection of items of the same type stored in a hidden or inaccessible place.
  13. Callous – showing or having an insensitive and cruel disregard for others.
  14. a
  15. Catropea –
  16. Cellophobia
  17. Canophilist
  18. Caucus
  19. c
  20. d
    1. Drey  – the nest of a squirrel, typically in the form of a mass of twigs in a tree.
    2. Drover –  an experienced stockman, who moves livestock, usually sheep, cattle
    3. Dowar –  Tale of the Christ
    4. Dismay – concern and distress caused by something unexpected

     

  21. b
    1. Gust – a sudden strong rush of wind.
    2. Harlot – a prostitute or promiscuous woman.
    3. Impious –  lacking reverence for God
    4. Ennui – a feeling of listlessness and dissatisfaction arising from a lack of occupation or excitement.

     

  22. c
    1. Libel  –  a published false statement that is damaging to a person’s reputation
    2. Knell – the sound of a bell, especially when rung solemnly for a death or funeral.
    3. Matin – Christian service of morning prayer, especially in the Anglican Church.
    4. Nectar – a sugary fluid secreted within flowers to encourage pollination by insects and other animals, collected by bees to make into honey.

     

  23. Bibliophile – one who loves reading
  24. Philanthropist – one who works mankind
  25. Philomath – a lover of learning and studying
  26. Recluse –a person who lives a solitary life and tends to avoid other people.