CLOZE TEST 4 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 4 FOR SSC CGL 

CLOZE TEST 4 FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case- 

(71) had taken my usual spot on the front row of the classroom. I was (72) but on the last row was a vacant spot. I (73) took it and found (74) seated next to him. His friends knew that he was (75) for greater things . he came first in the exams and (76) the gold medal. On january 26, 1950 , when India became a republic , the two of us walked for hours around the victoria terminus railway station (77) at the brightly lit building . We wondered if the light of freedom and democracy could (78) the darkness of (79) and ignorance that (80 ) our country.

71) a) anybody b) anyone c) somebody d)  you   

72) a) happy b) tensed c) busy d)  miffed             

73) a) astutely b) cleverly c) quickly d) fastly        

74) a) them b) myself c) himself d)  themselves        

75) a) destined b) made c) born d) introduced            

76) a) grabbed b) bought c) slammed d)  bagged      

77) a) watching b) seeing c) laughing d) gazing          

78) a) dispel b) dull c) decrease d) decay                    

79) a) happiness b) prosperity c) poverty d) liberty       

80) a) covered b) limited c) engulfed d) made                

 

ANSWERS 

71. (C)

72. (D)

73. (C)

74. (B)

75. (A)

76. (D)

77. (D)

78. (A)

79. (C)

80. (C)

CLOZE TEST 3 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 3 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 3 FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    (COMMON)

 

Catalysed by an (71),  (72) by the government in May, banks and their regulator RBI have kick-started measures to (73) bad loans. This is a positive development as systemic aspects of the banking system had acted as a (74) on the resolution process. It needed an external (75) to break the (76). But the prod is (77) by itself. For it to work, the resolution process will have to be backed by infusion of capital from the government.An unrelated development gives a sense of the multidimensional nature of the bad loan problem. A few years after beginning operations for a 4000 megawatt power plant in Gujarat, Tata Power is now (78) to sell majority stake in it for a token rupee as running it in (79) circumstances appears unviable. It is (80) of the problems various struggling projects face today: the world has changed and they are no longer workable without large impairments. Eventually, cost of these impairments will have to be borne by banks during the resolution process. Therefore, resolution without the support of adequate capital is meaningless.

  71) a) canon b) ordinance c) fiat d) decree 

   72) a) imparted b) advised c) revealed d) promulgated

   73) a) aversion b) resolve c) fortitude d) pluck 

   74) a) drag b) snooze c) yawn d) rush

   75) a) nudge b) punch c) drive d) prod 

   76) a) crawl b) lock c) tangle d) logjam 

   77) a) spare b) bare c) inadequate d) mere

   78) a) obliging b) willing c) desiring d) responding 

   79) a) prevailing b) normal c) fragmenting d) commencing

   80) a) symptomatic b) identical c) pronounced d) specific 

 

ANSWERS

71. (B)

72. (D)

73. (B)

74. (A)

75. (D)

76. (D)

77. (C)

78. (B)

79. (A)

80. (A)

CLOZE TEST 2 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 2 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 2 FOR SSC CGL

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    

The recently (71) Open Acreage Licensing Policy and the National Data Repository together are a significant and welcome step towards opening up the hydrocarbon exploration and production industry in India. By (72) greater (73)in the hands of explorers and operators, the Licensing Policy attempts to address a major (74) in the New Exploration Licensing Policy, which (75) energy explorers to (76) for blocks chosen by the government. Companies can now apply for particular areas they deem to be attractive to invest in, and the Centre will put those areas up for bids. This is more (77) for prospective operators because in the past, the blocks chosen by the government often were large (78) of land or sea in which only a small fraction had hydrocarbon reserves. By offering companies the freedom to choose exactly the areas they want to explore, and their size, the government has a better chance to (79) serious energy investors in an effort to help achieve a more cohesive framework of the country’s energy security. Tied to this is the National Data Repository, which is (80) as a centralised database of geological and hydrocarbon information that will be available to all.

 

71) a)  spilled b) unveiled c) concealed d) disported 

72) a) establishing  b) positioning c) putting d) placing

73) a) discretion b) gumption c) tendency d) coercion 

74) a)  result b) profit c) drawback d) disadvntage 

75) a)  forced b) commenced c) triggered d) initiated 

76) a)  struggle b) offer c) crack d) bid 

77) a)  good b) attractive c) upsetting d) relieved 

78) a) circumfuse b) swathes c) bares d) enfolds 

79) a) hunt b) woo c) seek d) provoke                                

80) a) envisaged b) projected c) manufactured d) concocted   

ANSWERS

71. (B)

72. (D)

73. (A)

74. (C)

75. (A)

76. (D)

77. (B)

78. (B)

79. (B)

80. (A)

FILL IN THE BLANKS FOR SSC CGL

FILL IN THE BLANKS FOR SSC CGL

FILL IN THE BLANKS FOR SSC CGL

Directions: Following sentences are given with blank. Choose the appropriate word to fill these blanks – (SSC)

 

 

  1. …………. With the historical interest, this is also to test several technologies such as sophisticated imaging technology.
  1. Then    (b) along   (c) from   (d) before                            

 

  1.    Classical dance, classic music and theatre cohabit ……………… Unix and Java in their universe.
  1. To   (b)  with   (c)  on   (d)  along          

 

  1.  ……………. His hilltop perch on the eastern side, across the San Francisco Bay, Vinod Dham has a bird’s eye view of the Silicon valley.
  1. Then    (b) along   (c) from   (d) around         

 

  1. The supreme court ……………. a contempt of court notice against him for allegedly degrading the judicial institution.
  1. Passaged   (b) issued   (c) released   (d) vented                                 

 

  1. He abducted the victim while she was playing by the bank of river in the village and took her ……………. the forest.
  1. In   (b)    inside   (c) into   (d) within                                 

 

  1. The police is conducting raids to …………….. the  other accused named in the FIR, said Inspector general of police .
  1. Nab   (b) seize   (c)  emancipate   (d) remand                

 

  1. The pruning instructions ……………….   Environmentalists who termed it superstitious .
  1. Bewildered   (b) flustered    (c)  fazed    (d) baffled                   

 

  1. Even as their …………….. in retail did brisk business, several prominent markets shut shops in protest against GST .
  1. Associates   (b)    counterparts   (c)   facsimiles     (d) mates        

 

  1. He said no ………….. Society can accept such incidents and strong actions are necessary  against such things.
  1. Educated   (b)   developed    (c) civilised   (d) rated       

 

  1. They …………… the government for trying to start a new strange tradition.
  1. Admired   (b)  criticised    (c) underrated     (d) refrained         

 

ANSWERS

  1. (B)
  2. (B)
  3. (C)
  4. (B)
  5. (C)
  6. (A)
  7. (D)
  8. (B)
  9. (C)
  10. (B)

 

 

 

 

CLOZE TEST 1 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 1 FOR SSC CGL

CLOZE TEST 1 FOR SSC CGL

 

Directions (71-80): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-

Armed with the powers, a little over a month ago, to get lenders and (71) borrowers to sit down and address the (72) task of cleaning up toxic bad debts, the Reserve Bank of India (RBI) has decided to crack the (73.) The central bank’s decision to act on the advice of its Internal Advisory (74) and direct lenders to initiate insolvency (75) against 12 corporate borrowers — each owing in excess of ₹5,000 crore — has come not a day too soon. With gross non-performing assets (NPAs) at about ₹7 lakh crore, a regulatory (76) was (77) not only to safeguard the health of the banking system but also to ward off any wider impact on the economy. RBI Governor Urjit Patel underscored the importance of (78) the bad loans problem as recently as during the June 6-7 meeting of the Monetary Policy Committee when he said: “The (79) investment cycle remains a key macroeconomic concern. It is, therefore, imperative to ensure resolution of stressed assets of banks and timely recapitalisation [of public sector lenders].” While the RBI has not (80) the names of the defaulting dozen, reports suggest they are largely made up of steelmakers and infrastructure companies.

71) a) neglecting b) defaulting c) failing d) discharging              

72) a)  ambiguous  b) clear  c) clean d) messy                                   

73) a) whip b) lash c) switch d) flail                                                   

74) a) counsel b) Committee c) team d) jury                              

75) a) ongoings b) afoot c) recedings d) proceedings              

76) a) shunning b) intervention c) avoiding d) eschew           

77) a) imperative b) elective c) enforced d) coercive                  

78) a) attaching  b) filing c) stuffing d)  tackling                         

79) a) diligent b) occupied c) quiescent d) sedulous                      

80) a) discovered  b) unbosomed c) divulged d) masked             

 

ANSWERS

71. (b)

72. (d)

73. (a)

74. (b)

75. (d)

76. (b)

77. (a)

78. (d)

79. (c)

80. (c)

 

QUIZ 2 OF ONE WORD SUBSTITUTION

QUIZ 2 OF ONE WORD SUBSTITUTION

QUIZ 2 OF ONE WORD SUBSTITUTION

 

  1. The one who has fear of narrow spaces or closed areas –
  1. Pluviophile
  2. Hydrophobia
  3. Claustrophobia             
  4. Acrophobia

 

  1. Word for cutting something into two parts –
  1. Obsolete
  2. Sever
  3. Epitaph
  4. Scurrilous

 

  1. The one who hates women –
  1. Misnomer
  2. Misogamist                     
  3. Misogynist
  4. Misnomer   

 

  1. The one who is overly dramatic or emotional –
  1. Hinterland
  2. Punter
  3. Histrionic
  4. Scurrilous                         

 

  1. Anything which is perfect for eating –
  1. Cavalry
  2. Edible
  3. Stoic                      
  4. NavaL 

 

  1. A list of items arranged in a particular order –
  1. Directory
  2. Compilation
  3. Docket
  4. Catalogue                              

 

  1. Favouring of relatives –
  1. Nepotism
  2. Cynicism                             
  3. Triennial
  4. Magnetism

 

  1. One who is famous for bad things –
  1. Credulous
  2. Notorious                                                  
  3. Misopedia
  4. Ransom

 

  1. A group of three people –
  1. Trilogy
  2. Triptych
  3. Triplicate
  4. Triumvirate      

 

  1. The study of collection of coins or tokens –
  1. Numismatics
  2. Acroamatic
  3. Phonetics
  4. Astigomatics      

 

ANSWERS

  1. (C)
  2. (B)
  3. (C)
  4. (C)
  5. (C)
  6. (D)
  7. (A)
  8. (B)
  9. (D)
  10. (A)

QUIZ OF ONE WORD SUBSTITUTION

QUIZ OF ONE WORD SUBSTITUTION

QUIZ OF ONE WORD SUBSTITUTION

  1. The one who praises others to get favours –
  1. Disciple
  2. Follower
  3. Sycophant            
  4. Partisan

 

  1. The one who walks in sleep –
  1. Unanimous
  2. Usurer                 
  3. Vagabond
  4. Somnambulist

 

  1. A song which is sung at burial –
  1. Paean
  2. Monody       
  3. Dirge               
  4. Lyrical

 

  1. The one who spends money carelessly –
  1. Wanton
  2. Imprudent
  3. Spendthrift      
  4. Splurging

 

  1. Something which is ideally perfect but not possible in reality –
  1. Euphoria
  2. Utopia
  3. Dystopia
  4. Nirvana

 

  1. A person who clean dirt from the streets –
  1. Scavenger
  2. Theasus
  3. Odyssey
  4. Soporific

 

  1. Lie detector test –
  1. Bumpkin
  2. Polygraph        
  3. Monotonous
  4. Dirge

 

  1. The one who lacks in emotions or showing no emotions –
  1. Spinster
  2. Antipathy
  3. Sympathetic
  4. Stoic        

 

  1. High interest rate money lender –
  1. Usurer  
  2. Shrewd
  3. Acrimonious
  4. Assiduous

 

  1. A person from village who is considered as stupid –
  2. Cosmopolitan
  3. Bumpkin
  4. Peasant
  5. Lewd                                      

 

ANSWERS 

  1. (C)
  2. (D)
  3. (C)
  4. (C)
  5. (B)
  6. (A)
  7. (B)
  8. (D)
  9. (A)
  10. (B)

QUIZ 2 FOR TENSE

QUIZ 2 FOR TENSE

QUIZ 2 FOR TENSE

  1. We have called/(a) him a no. of times/(b) since he has gone/(c) tp Mumbai./(e) no error
  2. British counter – terrorism investigators/(a) search two homes and detained/(b) a no. of people in the investigation into a /(c) van and knife attack yesterday in London./(d) no error/(e)
  3. Five farmers have killed and two critically/(a)  injured in Mandsaur district of Madhya Pradesh when the/(b)  police opened fire during a/(c) protest on tuesday./(d) no error/(e)
  4. Investigators has earlier blamed Pakistan’s/(a) ISI for using Bangladesh territory/(b) to smuggle fake currency/(c) notes into India./(d) no error./(e)
  5. Before he could finish /(a) the debate , the/(b) audience gave a huge round of/(c) applause for him./(d) no error/(e)
  6. Since his arrival/(a) he is visiting the most famous/(b) tourist places of India/(c) in his private jet./(d) no error/(e)
  7. By this time/(a) next year Rekha/(b) will go abroad for her/(c) further studies in economics./(d) no error/(e)
  8. The victim tried hard to explain/(a) us what has happened on/(b) that day but her/(c) voice was not audible./(d) no error/(e)
  9. He has completed four/(a) chapters of english/(b) literature by the end/(c) of this year./(d) no error/(e)
  10. By the time we got/(a) our tickets and entered/(b) the cinema theatre, the/(c) show was already begun./(d) no error/(e)

 

ANSWERS

  1. (c) since he went to Mumbai.
  2. (b) searched will replace search.
  3. (a) killed will replace have killed .
  4. (a) has should be removed.
  5. (c) the audience have given.
  6. (a) since he arrived.
  7. (c) will have gone.
  8. (b) what had happened.
  9. (a) he will have finished.

QUIZ 1 FOR TENSE

QUIZ 1 FOR TENSE

QUIZ 1 FOR TENSE

  1. (a)/The lady with green(b)/ gown walks as if (c)/ the earth belongs(d)/ to her.(e)/ no error
  2. (a)/ Rihana finished her (b)/ homework just before(c)/ her mother came(d)/ back from the market.(e)/ no error
  3. (a)/ You know what i am (b)/ quite fond of this city(c) as i am living here(d)/ for the past eight years.(d)/ no error
  4. (a)/I am trying to complete(b)/ the work since 7 in(c)/ the morning,I wish you had(d)/ gone away somewhere.(e)/ no error  
  5. (a) Since he came /(b) to Delhi , he did not (c)/ gone to london to continue(d) his further studies./(e) no error
  6. By the time you/(a) will be fifty,all/(b) your children shall/(c) have got married./(d) no error/(e)
  7. Before he joined the/(a) company last year,he/(b) had worked in a/(c) multinational company 2 years ago./(d) no error/(e)
  8. You look really/(a) good ! Are you working /(b) out at the fitness /(c) centre recently?/(d) no error/(e)
  9. When i arrived home/(a) last night i found/(b) that my parents/(c) were already sleeping./(d) no error/(e)
  10. They hadn’t realized/(a) that their luggage/(b) had been stolen/(c) long before./(d) no error/(e)

 

ANSWERS

(1) (c) belonged will replace belongs.(Past Subjunctive Mood)

(2) (a) Rihana had finished .

(3) (c) I have been living here.

(4) (a) I have been trying.

(5) (b) has not gone.

(6) (b) you are fifty.

(7) (d) Before will replace ago.

(8) (b) Have you worked out .

(9) (d) had already slept.

(10) (a) They didn’t realize.

QUIZ 2 FOR PRONOUN

QUIZ 2 FOR PRONOUN

 

  1. (a) Each boy/(b) was given a geometry box/(c) and he was happy./(d) NO ERROR 
  2. (a) Being a rainy day/(b) i could not go/(c) to market./(d) NO ERROR 
  3. (a) They who work/(b) hard will/(c) get the reward./(d) NO ERROR 
  4. (a) She bathed herself/(b) in the/(c) river./(d) NO ERROR 
  5. (a) The audience are requested/(b) to occupy its seats/(c) without making noise.(d) NO ERROR 
  6. (a) She is the kind of woman/(b) whom everybody knows/(c) is clever and talkative.(d) NO ERROR 
  7. (a) One of the terrorists/(b) of the kashmir valley/(c) are shot dead./(d) NO ERROR 
  8. (a) It is i/(b) who is to blame/(c)for this bad situation/(d) NO ERROR  
  9. (a) Knowledge of/(b) at least two languages/(c) are required to pass the examination/(d) NO ERROR  

 

ANSWERS

  1. (c) They were happy.
  2. (A) It being a rainy day should come .
  3. (A) Those will replace they.
  4. (A) Herself should be removed.
  5. (B) Their will remove its.
  6. (B) Who will replace whom.
  7. (C) Is will replace are.
  8. (B) Am will replace is.
  9. (C) Is will replace are.