Classification Part-III (Verbal Based) SSC Reasoning

Classification Part-III (Verbal Based) SSC Reasoning

Directions (1-10): Find the odd one out from the given alternatives.

1.  A) Death : Disease

B) Milk : Butter

     C) Grape : Wine

D) Water : Oxygen

 

2. A) Pascal : Pressure

B) Watt : Power

    C) Ampere : Current

    D) Radian : Degree

 

3. A) Node

B) Abode

C) Shy

D) Across

 

4. A) Afghanistan-Kabul

B) U.S.A-Los Angeles

C) U.K-London

D) India-Delhi

 

5. A) Europe

B) Rupee

C) Dollar

D) Dinar

 

6. A) Chandigarh

B) Puducherry

C) Lakshadweep

D) Mumbai

 

7. A) Bihar-Patna

B) Goa-Panaji

C) Haryana-Chandigarh

D) Dispur – Assam

 

8. A) Tokyo

B) Abu Dhabi

C) Sri Lanka

D) Washington

 

9. A) Butter

B) Milk

C) Curd

D) Panir

 

10. A) Potato

B) Tomato

C) Carrot

D) Ginger

 

Solution:-

1. (A) All other pairs except (Death : Disease), second is a product obtained from the first. Hence, (Death : Disease) is odd-one-out.

2. (D) All other pairs except (Radian : Degree), first is a unit to measure the second. Hence, (Radian : Degree) is odd-one-out.

3. (C) All other except (Shy), consists of vowels. Hence, (Shy) is odd-one-out.

4. (B) All other pairs except (U.S.A-Los Angeles), first is a country name  and second is the capital of that country name. Hence, (U.S.A-Los Angeles) is odd-one-out.

5. (A) All others except (Europe), are the name of currency but Europe is the name of country. Hence, (Europe) is odd-one-out.

6. (D) All others except (Mumbai), are the name of Union territory of india  but Mumbai is the name of State capital. Hence, (Mumbai) is odd-one-out.

7. (D) All other pairs except (Dispur – Assam), first is the name of State and second is the name of capital. Hence, (Dispur – Assam) is odd-one-out.

8. (C) All others except (Sri Lanka), are the name of country capital but Sri lanka is the name of country. Hence, (Sri Lanka) is odd-one-out.

9. (B) All others except (Milk), are the products which obtain by milk. Hence, (Milk) is odd-one-out.

10. (B) All others except (Tomato), are the roots of plant but Tomato is the fruit. Hence, (Tomato) is odd-one-out.

 

 

 

 

 

 

Classification Part-II (Number Based) SSC Reasoning

Classification Part-II (Number Based) SSC Reasoning

Directions (1-10): Find the odd one out from the given alternatives.

1. A) 64           B) 8

C) 27           D) 125

 

2. A) 379            B) 383

C) 459            D) 457

 

3. A) 495             B) 682

C) 396             D) 175

 

4. A) 7-343           B) 8-516

C) 9-729           D) 6-216

 

5. A) 8-64              B) 9-81

C) 1-1                 D) 3-9

 

6. A) 216                B) 256

C) 144                 D) 196

 

7. A) 14-18              B) 7-11

C) 12-16                D) 18-22

 

8. A) 98-86                B) 56-44

C) 42-32                 D) 86-74

 

9. A) 156                      B) 4610

C) 346                      D) 549

 

10. A) 11-154             B) 22-506

C) 14-210             D) 16-272

 

Solution:-

1. (A) 8, 125, and 27 are the perfect cubes of 2, 5 and 3 respectively but 64 is the perfect square and the perfect cube of 8 and 4 respectively. Hence, 64 is odd-one-out.

2. (C) Except 459, all numbers are prime number. Hence, 459 is odd-one-out.

6. (A) 256, 144 and 196 all are perfect square of 16, 12 and 14 respectively but 216 is a perfect cube of 6. Hence, 216 is odd-one-out.

7. (B)                A) (14-18) both numbers are composite numbers.

                          B) (7-11) both numbers are prime numbers.

C) (12-16) both numbers are composite numbers.

D) (18-22) both numbers are composite numbers.

9. (C)               A) 156   ⇒ 1+5 = 6

B) 4610 ⇒ 4+6 = 10

                         C) 346   ⇒ 3+4 ≠ 6

D) 549   ⇒ 5+4 = 9

 

Classification Part-I (Letter Based) SSC Reasoning

Classification Part-I (Letter Based) SSC Reasoning

Directions (1-10): Find the odd one out from the given alternatives.

1. A) DFHJ         B) GIKM

C) RTVX         D) KMNP

 

2. A) FKIN          B) LSOV

C) FYCB        D) NDQG

 

3. A) MNOP        B) DEGF

C) QRST         D) KLMN

 

4. A) HJSQ          B) DHWT

C) LSOH          D) APZK

 

5. A) CKGS         B) LPNZ

C) THVR           D) BDXP

 

6. A) MNMN          B) PGTK

C) PGSK           D) DYBW

 

7. A) FGIL              B) HIKM

C) BCEH             D) KLNQ

 

8. A) GHJM         B) FGIJ

C) MNPQ           D) ABDE

 

9. A) JLK                  B) OQP

C) DFE                 D) QST

 

10. A) QSRT             B) FHGI

C) JLMO           D) KMLN

 

Solution:-

 

 

Analogy Part-II (Number Based) SSC Reasoning

Analogy Part-II (Number Based) SSC Reasoning

Directions(Q.1-10):- In the following questions select the related number from the given alternatives.

1. 14 : 26 :: 18 : ?

A) 34

B) 32

C) 31

D) 31

2. 16 : 24 :: 8 : ?

A) 12

B) 22

C) 15

D)  18

3. 42 : 72 :: 30 : ?

A) 64

B) 50

C) 52

D) 56

4. 15 : 195 :: 25 : ?

A) 321

B) 325

C) 300

D) 315

 

5. 12 : 169 :: 14 : ?

A) 196

B) 125

C) 225

D) 200

6. 2586 : 6852 :: 9856 : ?

A) 6598

B) 6589

C) 6859

D) 5689

 

7. 3458 : 5834 :: 7526 : ?

A) 2657

B) 2675

C) 2567

D) 6257

8. 1 : 1 :: 7 : ?

A) 21

B) 14

C) 94

D) 343

9. 1 : 8 :: 5 :: ?

A) 216

B) 36

C) 64

D) 343

10. 0.05 : 00.25 :: 0.07 : ?

A) 49

B) 0.00049

C) 0.049

D) 0.0049

 

SOLUTIONS:-

 

 

Analogy :- Part – I (Letter Based) SSC Reasoning

Analogy :- Part – I (Letter Based) SSC Reasoning

Directions(Q.1-10):- In the following questions select the related letters/number from the given alternatives.

1. MOUSE : OQWUG :: KEYBOARD : ?

A) MGADQCTF

B) MGAQDCTF

C) MGADQTCF

D) MGADQCFT

2. HJKL : LJNM :: ? : UCHF

A) ADSF

B) ASDF

C) ASFD

D) SAFD

3. YTREW : ? :: MNBVC : NMBCV

A) TYWRE

B) TYREW

C) TYRWE

D) TRYWE

4. ? : DHLB :: LMDC : XZHF

A) BAFD

B) BFDA

C) BDAF

D) BDFA

5. MNRT : 4592 :: LKJW : ?

A) 3512

B) 3125

C) 3251

D) 3215

6. BATE : 24 :: BOTE : ?

A) 39

B) 42

C) 38

D) 40

7. SOME : 1915135 :: GOES : 715519

A) 175519

B) 715519

C) 751519

D) 715159

8. SOME : TLNV :: GOES : ?

A) HLFH

B) TLHF

C) LTFH

D) TFLH

9. BULB : 37 :: BOOK : ?

A) 41

B) 43

C) 40

D) 42

10. GOOGLE : 36 :: FILM : ?

A) 8

B) 14

C) 16 D) 25

D) 25

 

SOLUTIONS :-

 

 

QUIZ 2 OF ONE WORD SUBSTITUTION

QUIZ 2 OF ONE WORD SUBSTITUTION

QUIZ 2 OF ONE WORD SUBSTITUTION

 

  1. The one who has fear of narrow spaces or closed areas –
  1. Pluviophile
  2. Hydrophobia
  3. Claustrophobia             
  4. Acrophobia

 

  1. Word for cutting something into two parts –
  1. Obsolete
  2. Sever
  3. Epitaph
  4. Scurrilous

 

  1. The one who hates women –
  1. Misnomer
  2. Misogamist                     
  3. Misogynist
  4. Misnomer   

 

  1. The one who is overly dramatic or emotional –
  1. Hinterland
  2. Punter
  3. Histrionic
  4. Scurrilous                         

 

  1. Anything which is perfect for eating –
  1. Cavalry
  2. Edible
  3. Stoic                      
  4. NavaL 

 

  1. A list of items arranged in a particular order –
  1. Directory
  2. Compilation
  3. Docket
  4. Catalogue                              

 

  1. Favouring of relatives –
  1. Nepotism
  2. Cynicism                             
  3. Triennial
  4. Magnetism

 

  1. One who is famous for bad things –
  1. Credulous
  2. Notorious                                                  
  3. Misopedia
  4. Ransom

 

  1. A group of three people –
  1. Trilogy
  2. Triptych
  3. Triplicate
  4. Triumvirate      

 

  1. The study of collection of coins or tokens –
  1. Numismatics
  2. Acroamatic
  3. Phonetics
  4. Astigomatics      

 

ANSWERS

  1. (C)
  2. (B)
  3. (C)
  4. (C)
  5. (C)
  6. (D)
  7. (A)
  8. (B)
  9. (D)
  10. (A)

QUIZ OF ONE WORD SUBSTITUTION

QUIZ OF ONE WORD SUBSTITUTION

QUIZ OF ONE WORD SUBSTITUTION

  1. The one who praises others to get favours –
  1. Disciple
  2. Follower
  3. Sycophant            
  4. Partisan

 

  1. The one who walks in sleep –
  1. Unanimous
  2. Usurer                 
  3. Vagabond
  4. Somnambulist

 

  1. A song which is sung at burial –
  1. Paean
  2. Monody       
  3. Dirge               
  4. Lyrical

 

  1. The one who spends money carelessly –
  1. Wanton
  2. Imprudent
  3. Spendthrift      
  4. Splurging

 

  1. Something which is ideally perfect but not possible in reality –
  1. Euphoria
  2. Utopia
  3. Dystopia
  4. Nirvana

 

  1. A person who clean dirt from the streets –
  1. Scavenger
  2. Theasus
  3. Odyssey
  4. Soporific

 

  1. Lie detector test –
  1. Bumpkin
  2. Polygraph        
  3. Monotonous
  4. Dirge

 

  1. The one who lacks in emotions or showing no emotions –
  1. Spinster
  2. Antipathy
  3. Sympathetic
  4. Stoic        

 

  1. High interest rate money lender –
  1. Usurer  
  2. Shrewd
  3. Acrimonious
  4. Assiduous

 

  1. A person from village who is considered as stupid –
  2. Cosmopolitan
  3. Bumpkin
  4. Peasant
  5. Lewd                                      

 

ANSWERS 

  1. (C)
  2. (D)
  3. (C)
  4. (C)
  5. (B)
  6. (A)
  7. (B)
  8. (D)
  9. (A)
  10. (B)

QUIZ 2 FOR TENSE

QUIZ 2 FOR TENSE

QUIZ 2 FOR TENSE

  1. We have called/(a) him a no. of times/(b) since he has gone/(c) tp Mumbai./(e) no error
  2. British counter – terrorism investigators/(a) search two homes and detained/(b) a no. of people in the investigation into a /(c) van and knife attack yesterday in London./(d) no error/(e)
  3. Five farmers have killed and two critically/(a)  injured in Mandsaur district of Madhya Pradesh when the/(b)  police opened fire during a/(c) protest on tuesday./(d) no error/(e)
  4. Investigators has earlier blamed Pakistan’s/(a) ISI for using Bangladesh territory/(b) to smuggle fake currency/(c) notes into India./(d) no error./(e)
  5. Before he could finish /(a) the debate , the/(b) audience gave a huge round of/(c) applause for him./(d) no error/(e)
  6. Since his arrival/(a) he is visiting the most famous/(b) tourist places of India/(c) in his private jet./(d) no error/(e)
  7. By this time/(a) next year Rekha/(b) will go abroad for her/(c) further studies in economics./(d) no error/(e)
  8. The victim tried hard to explain/(a) us what has happened on/(b) that day but her/(c) voice was not audible./(d) no error/(e)
  9. He has completed four/(a) chapters of english/(b) literature by the end/(c) of this year./(d) no error/(e)
  10. By the time we got/(a) our tickets and entered/(b) the cinema theatre, the/(c) show was already begun./(d) no error/(e)

 

ANSWERS

  1. (c) since he went to Mumbai.
  2. (b) searched will replace search.
  3. (a) killed will replace have killed .
  4. (a) has should be removed.
  5. (c) the audience have given.
  6. (a) since he arrived.
  7. (c) will have gone.
  8. (b) what had happened.
  9. (a) he will have finished.

QUIZ 1 FOR TENSE

QUIZ 1 FOR TENSE

QUIZ 1 FOR TENSE

  1. (a)/The lady with green(b)/ gown walks as if (c)/ the earth belongs(d)/ to her.(e)/ no error
  2. (a)/ Rihana finished her (b)/ homework just before(c)/ her mother came(d)/ back from the market.(e)/ no error
  3. (a)/ You know what i am (b)/ quite fond of this city(c) as i am living here(d)/ for the past eight years.(d)/ no error
  4. (a)/I am trying to complete(b)/ the work since 7 in(c)/ the morning,I wish you had(d)/ gone away somewhere.(e)/ no error  
  5. (a) Since he came /(b) to Delhi , he did not (c)/ gone to london to continue(d) his further studies./(e) no error
  6. By the time you/(a) will be fifty,all/(b) your children shall/(c) have got married./(d) no error/(e)
  7. Before he joined the/(a) company last year,he/(b) had worked in a/(c) multinational company 2 years ago./(d) no error/(e)
  8. You look really/(a) good ! Are you working /(b) out at the fitness /(c) centre recently?/(d) no error/(e)
  9. When i arrived home/(a) last night i found/(b) that my parents/(c) were already sleeping./(d) no error/(e)
  10. They hadn’t realized/(a) that their luggage/(b) had been stolen/(c) long before./(d) no error/(e)

 

ANSWERS

(1) (c) belonged will replace belongs.(Past Subjunctive Mood)

(2) (a) Rihana had finished .

(3) (c) I have been living here.

(4) (a) I have been trying.

(5) (b) has not gone.

(6) (b) you are fifty.

(7) (d) Before will replace ago.

(8) (b) Have you worked out .

(9) (d) had already slept.

(10) (a) They didn’t realize.

QUIZ 2 FOR PRONOUN

QUIZ 2 FOR PRONOUN

 

  1. (a) Each boy/(b) was given a geometry box/(c) and he was happy./(d) NO ERROR 
  2. (a) Being a rainy day/(b) i could not go/(c) to market./(d) NO ERROR 
  3. (a) They who work/(b) hard will/(c) get the reward./(d) NO ERROR 
  4. (a) She bathed herself/(b) in the/(c) river./(d) NO ERROR 
  5. (a) The audience are requested/(b) to occupy its seats/(c) without making noise.(d) NO ERROR 
  6. (a) She is the kind of woman/(b) whom everybody knows/(c) is clever and talkative.(d) NO ERROR 
  7. (a) One of the terrorists/(b) of the kashmir valley/(c) are shot dead./(d) NO ERROR 
  8. (a) It is i/(b) who is to blame/(c)for this bad situation/(d) NO ERROR  
  9. (a) Knowledge of/(b) at least two languages/(c) are required to pass the examination/(d) NO ERROR  

 

ANSWERS

  1. (c) They were happy.
  2. (A) It being a rainy day should come .
  3. (A) Those will replace they.
  4. (A) Herself should be removed.
  5. (B) Their will remove its.
  6. (B) Who will replace whom.
  7. (C) Is will replace are.
  8. (B) Am will replace is.
  9. (C) Is will replace are.